Hlavní obsah

V Keni zadrželi pět osob kvůli útoku na univerzitu

Nairobi
Aktualizováno

Keňská policie zadržela pět osob v souvislosti se čtvrtečním útokem islamistů na univerzitu ve východokeňském městě Garissa. Uvedl to podle serveru CNN keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na univerzitu ve městě Garissa zemřelo minimálně 147 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Bojovníci somálského islamistického hnutí Šabáb zabili při útoku přinejmenším 147 lidí, většinou studentů. Útok podle dřívějších informací keňských úřadů zosnoval zhruba pětatřicetiletý Mohamed Kuno, který do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu. Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho zadržení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků (5,5 milónu Kč).

Útok na univerzitu v Garisse je nejkrvavějším teroristickým činem, který Šabáb v Keni spáchal. Ve smutné bilanci tak předčil i útok na nákupní středisko Westgate v Nairobi, při němž v září 2013 zahynulo nejméně 67 lidí.

Vůbec největší atentát v keňských dějinách má ale na svědomí teroristická organizace Al-Káida, k níž se Šabáb rovněž hlásí. Při jí zosnovaném bombovém útoku na americké velvyslanectví v Nairobi zahynulo v roce 1998 přes 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám