Hlavní obsah

V Afghánistánu se střídají čeští vojáci, účastnili se střetů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Česká armáda střídá vojáky střežící spojeneckou základnu Bagrám v Afghánistánu. Do země již odletěla větší část nové jednotky, kterou tvoří především příslušníci 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Bude čelit rostoucímu tlaku Tálibánu, s jehož příslušníky se střetávala i stahující se 3. strážní rota.

Foto: AČR

Vojáci z 2. strážní roty z afghánského Bagrámu (ilustrační foto)

Článek

Část vojáků na základnu o tomto víkendu doprovodil dosluhující náčelník generálního štábu Petr Pavel, který v červnu nastoupí do čela Vojenského výboru NATO. Byla to jeho poslední návštěva v Afghánistánu v současné funkci.

První táborští vojáci do země odletěli před týdnem. Nyní se seznamují se situací v Bagrámu a jeho okolí, postupně se také zapojují do hlídkování. Ostrahu základny od svých kolegů převezmou během dubna a sloužit tam budou do letošního října.

Zvýšená bezpečnost

Oproti předchozím strážním rotám je čeká několik změn. Zatímco dosavadní jednotky v Afghánistánu sloužily v počtu 150 vojáků, nyní jich do této muslimské země bylo vysláno o 15 více.

„Na základě zkušenosti z minulého roku 2. strážní roty se změnila organizační struktura 4. strážní roty,” řekl velitel nastupující formace Marek Jeřábek. Vojáci 2. strážní roty se loni stali terčem sebevražedného atentátu, nepřežilo ho pět českých vojáků.

O konkrétních opatřeních nechce Jeřábek kvůli bezpečnosti mluvit. Jedním z nich ale budou bezpilotní prostředky, které české armádě věnovali Američané. Od května nebo června budou zajišťovat bezpečí jednotky.

Podle Jeřábka je v jejích řadách asi 70 nováčků, pro které to je první mise. Další vojáci mají za sebou i sedm působení v misích, on sám byl na čtyřech.

Hrozba ofenzívy Tálibánu

Čeští vojáci se budou muset vypořádat s očekávanou jarní ofenzivou povstalců. Kvůli stahování spojeneckých jednotek se předpokládá, že počet střetů s nepřítelem bude narůstat.

Klid neměla ani stahující se 3. strážní rota. Zatímco v minulých letech se aktivita povstalců v zimě snížila, letos tomu tak nebylo. „Došlo i ke střetu s nepřítelem, kde vojáci obstáli na výbornou a zúročili veškerou přípravu,” řekl velitel dosluhující jednotky Petr Liška. Dodal, že vojáci byli v průměru na hlídce každý druhý den, každá četa tak vyjela mimo základnu více než stokrát.

Podle Pavla neměla jednotka jednoduchou úlohu kvůli ztrátám na životech, které utrpěli jejich předchůdci. „Měli snahu udělat všechno pro to, aby se něco podobného neopakovalo,” poznamenal Pavel. „Jejich přístup rozhodně nebyl opatrný, oni naopak tu svoji činnost vykonávali velice razantně, důrazně, o čemž svědčí řada akcí, kterých se zúčastnili,” dodal generál Pavel s tím, že vojáci se dostali několikrát pod palbu, kterou opětovali. Útočníky podle něj „částečně zlikvidovali a částečně zatkli”.

Petr Pavel vedle Bagrámu navštívil i vojáky působící na mezinárodním letišti v Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám