Hlavní obsah

Kubánci ukradli osm miliónů vajec, ve vězení stráví až patnáct let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Téměř dvě desítky Kubánců poslal soud na pět až 15 let do vězení v případu velké vaječné zpronevěry. Členové vedení státní společnosti distribuující vejce byli spolu s účetními či řidiči odsouzeni za podíl na zločinném podniku, který kubánský stát připravil o osm miliónů vajec. Informoval o tom v pátek oficiální deník Granma.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

S nejvyšším patnáctiletým trestem odešel od soudu finanční ředitel podniku Luis Barzaga, který byl odsouzen za falšování bankovních a obchodních dokumentů.

Další tři činitelé společnosti dostali 12, 11 a deset let vězení za spoluorganizaci podvodu. V jeho rámci od ledna do října 2012 "přesměrovali" osm miliónů vajec určených k prodeji státní společností na černý trh a zisk sami inkasovali. Stát tím utrpěl škodu přibližně 356 000 dolarů (asi devět miliónů korun).

Dalších 14 lidí, kteří se na realizaci plánu podíleli, dostalo za spoluúčast pět až osm let vězení. Trestné činy, za něž byli odsouzeni, zahrnovaly například krádež potravin či účetní podvod.

Zpronevěra či korupce nejsou v kubánských státem ovládaných podnicích nijak výjimečnými činy, kterými si v centrálně plánované ekonomice lidé protizákonně přivydělávají. Prodej ukradených produktů na černém trhu slouží lidem jako návdavek k průměrnému platu, který na ostrově činí 20 dolarů měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám