Hlavní obsah

Teroristé postříleli v Tunisu turisty z Evropy, 19 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

Devatenáct lidí zabili ve středu v tuniském hlavním městě Tunisu nejméně dva ozbrojenci, kteří přepadli muzeum v paláci Bardo, kde také sídlí parlament. Mezi oběťmi jsou turisté z Polska, Španělska, Kolumbie a Itálie i Japonska a Austrálie. Potvrdil to tuniský premiér Habíb Síd. Přivolaní policisté později útočníky zastřelili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé prchají do bezpečíVideo: Reuters

 
Článek

„Dnešek je kritickou chvílí našich dějin, která také rozhoduje o naší budoucnosti,“ prohlásil předseda vlády. Potvrdil, že útočníci zabili 19 lidí, z nichž 17 byli turisté. Dalších 42 lidí bylo zraněno. Polsko potvrdilo tři zraněné, Itálie dva. Ostatní podle tuniského ministerstva zdravotnictví pocházejí z Francie a Japonska.

Síd doplnil, že útočníků mohlo být až pět. „Dva vedli operaci a byli zabiti. Naše zprávy ještě nejsou konečné. Těmto dvěma mužům mohli pomáhat ještě dva nebo tři další,” řekl premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Záchranáři odvážejí jednoho ze zraněných.

Vláda hovoří o terorismu. „V muzeu Bardo zaútočili teroristé,“ uvedl mluvčí tuniského ministerstva vnitra Muhammad Alí Arúj a doplnil, že dvojice měla útočné pušky Kalašnikov.

Střelba se strhla okolo poledne. Kromě turistů byl zabit jeden ze strážců a zasahující policista, uvedla rozhlasová stanice Shems FM. Dva muži ve vojenských uniformách pak měli zadržovat několik rukojmí včetně turistů z Evropy. Policejní komando útočníky posléze zlikvidovalo.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Příslušníci zásahové jednotky u budovy parlamentu v Tunisu

Žádný Čech zřejmě mezi zraněnými není. „Zastupitelský úřad v Tunisu se snaží informace ověřit, zatím nemáme potvrzeno, že by na místě byl nějaký český občan,“ řekla Novinkám ještě v průběhu policejní akce mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Parlament, který sídlí ve stejném paláci z 15. století jako muzeum, předčasně ukončil schůzi a poslanci byli z hlavního sálu odvedeni.

Muzeum má kromě jiného jednu z největších sbírek římských mozaik na světě.

Radikálové na vzestupu
Tunisko zápolí s rostoucím vlivem islámských radikálů od pádu vlády zkorumpovaného prezidenta Zina Bin Alího v roce 2011, který byl začátkem revolučního arabského jara.
Úřady odhadují, že zhruba 3000 Tunisanů se připojilo k radikálním skupinám válčícím v Iráku a Sýrii. Bojují však i v sousední Libyi. Tam byl ve městě Syrta v minulých dnech také zabit jeden z čelných velitelů libyjské odnože Islámského státu, tuniský občan Ahmad al-Rújsí.

Reklama

Související články

V Tunisku zasáhli tvrdě proti demonstrantům

Policisté v pondělí v tuniském Sídí Bú Zidu rozháněli slzným plynem a střelbou do vzduchu protesty proti islamistické vládě. Demonstranti se pokoušeli zabránit...

Výběr článků

Načítám