Hlavní obsah

Supertajfun Pam udeřil v Tichomoří, nepřežily desítky lidí

• Aktualizováno

Desítky mrtvých si zřejmě vyžádala tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Informovala o tom s odvoláním na humanitární agenturu OSN zahraniční média. Vichr tam dosahoval rychlosti 270 kilometrů za hodinu, což je nejsilnější, pátá kategorie, ve které se bouře označují také jako supertajfuny nebo superhurikány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tropická bouře Pam zasáhla souostroví VanuatuVideo: Reuters

 
Článek

Rozsáhlé škody způsobila bouře v hlavním městě, kde zůstala bez střechy nad hlavou tisíce lidí, řekla v sobotu agentuře DPA pracovnice humanitární organizace World Vision Chloe Morrisonová.

"Procházela jsem ulicemi (hlavního města - pozn. red.), je to obraz absolutní zkázy," řekla Morrisonová. "Bouři odolaly jen ty nejpevnější betonové stavby - a těch tu není mnoho," dodala.

Před můj dům dopadla střecha, která letěla vzduchem nejméně 50 metrů.
pracovnice humanitární organizace

Bez střechy nad hlavou se podle ní ocitlo nejméně 10 000 ze 44 000 obyvatel Port Vily. V provincii Penama na severovýchodě Vanuatu zahynulo podle nepotvrzených zpráv 44 lidí, sdělil Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA).

Foto: Handout, Reuters

Zničené lodě v přístavu Port vila na Vanuatu

Celé vesnice tam prý byly srovnány se zemí. Zprávy z oblasti je složité ověřit, protože vláda Vanuatu prý ztratila kontakt s částí severních provincií. Většina útržkovitých informací pochází ze sociálních sítí.

Foto: Handout, Reuters

Místní si prohlížejí zničené lodi v přístavu Port Vila

V hlavním městě Port Vila vítr strhával střechy domů, porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Metropole podle místních obyvatel stále zůstává bez dodávek pitné vody a elektřiny, i když bouře se v časných ranních hodinách již vzdálila a vítr utichl.

Město duchů

"Bylo to hrozivě hlasité, připomínalo to zvuk nárazu vln oceánu na pobřeží," popsala řádění cyklonu Morrisonová, která dopad bouře přežila v jedné betonové budově. "Před můj dům dopadla střecha, která letěla vzduchem nejméně 50 metrů." Ulice Port Vily jsou v sobotu podle Morrisonové vylidněné a připomínají město duchů. "Narazila jsem jen na pár lidí, kteří vyšli z nouzových úkrytů, aby se podívali, jak to dopadlo s jejich domy. Prakticky nic ale nezůstalo stát."

Foto: Nasa, Reuters

Tropická bouře Pam na satelitu NASA

S 20 pracovníky z organizace World Vision v hlavním městě je prý v kontaktu, dalších 80 ale působí na odlehlých ostrovech. "Těžko si vůbec dokážeme představit, jak to tam vypadá," řekla Morrisonová. Ostrovy jsou podle ní odříznuty od světa, žádné spojení s nimi není možné. "Myslím, že žádný z více než 80 ostrovů nezůstal ušetřen. Potrvá to řadu dnů, než budeme znát rozsah zkázy nebo počet obětí."

Vanuatské úřady vyhlásily nejvyšší - červený - stupeň varování poté, co cyklon změnil směr a stočil se k obydleným oblastem. Obyvatelé dostali doporučení, aby vyhledali útočiště v evakuačních střediscích.

Foto: Handout, Reuters

Větry bouře Pam dosahovaly rychlosti až 250 kilometrů v hodině.

Před příchodem na Vanuatu způsobila bouře velké materiální škody na dalších tichomořských ostrovech, včetně Kiribati a Šalamounových ostrovů. Tam živel poškodil řadu budov a zaplavil pole s úrodou.

"V tomto okamžiku máme obavy z velmi vysokého počtu mrtvých, a také z obrovského rozsahu zkázy," řekl regionální šéf UNOCHA Sune Gudnitz z nedalekého Fidži, jež se rovněž připravuje na úder bouře Pam. V neděli a v pondělí jsou dopady bouře očekávány také na Novém Zélandu, kolem jehož severní části by měl cyklon rovněž projít.

Foto: Handout, Reuters

Trosky přístřešku v Port Vila na Vanuatu

Souostroví Vanuatu tvoří přes 65 ostrovů, na nichž žije 267 000 obyvatel. Asi 47 000 z nich obývá metropoli Port Vila. Podle Gudnitze byla síla bouře na Vanuatu srovnatelná s tajfunem Haiyan, který v roce 2013 zdevastoval Filipíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám