Hlavní obsah

V Indii nemilosrdně zlynčovali muže podezřelého ze znásilnění

Dimapur

Policie v Dimapúru na severovýchodě Indie zadržela v pondělí 21 lidí, kteří jsou podezřelí ze čtvrtečního lynčování Ajída Šarífa Chána. Ten čelil podezření ze znásilnění. Ve městě nyní platí noční zákaz vycházení a hlídkují v něm policisté, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dav v Indii vtrhl do vězení a zlynčoval muže podezřelého ze znásilněníVideo: Reuters

 
Článek

Na věznici v Dimapúru ve čtvrtek zaútočily tisíce lidí. Policie do davu střílela, přičemž zranila několik lidí, ale nezastavila ho. Rozběsnění lidé z vězení vyvlekli Chána, který byl zadržen v únoru kvůli tomu, že podle obvinění třikrát znásilnil devatenáctiletou dívku. Servali z něj šaty, mlátili ho a vláčeli ulicemi, než ho brutálně zavraždili.

V pondělí policie oznámila, že zatkla 21 mužů kvůli „nepokojům a nezákonnému shromažďování“. Zatím není jasné, zda se přímo podíleli na vraždě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Policie, která zasahovala proti lynčujícímu davu.

„Nyní ověřujeme, zda se kromě toho, že byli v davu, přímo podíleli na zabití,“ uvedl policista Uabang Džamír. Dodal, že policie „identifikovala mnohem více lidí (zachycených) na videích a fotkách“.

Citlivé téma znásilňování

Oběť byla lynčována v době, kdy se opět mluví o znásilňování. V zemi byl zakázán britský dokument, v němž hovoří jeden z mužů, který se podílel na znásilnění a vraždě indické studentky. Podle jeho slov si oběť svůj osud zasloužila. [celá zpráva]

V Indii se podivují na tím, jak je možné, že dav mohl vniknout do vězení a vyvléci z něj jednoho určitého zadržovaného.

Etnické napětí

Podle zahraničních zpravodajů ale lynč souvisí i s rostoucím etnickým a náboženským napětím v indickém státě Nagaland, kde se místní obyvatelé bouří proti přistěhovalcům z Bangladéše a ze sousedního indického státu Ásám. Právě z něj pocházela oběť lynče – byl to bengálský muslim.

Chánův bratr tvrdí, že útok má etnické pozadí.

Podle některých zpráv je oběť znásilňování příbuzná s manželkou zlynčovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám