Hlavní obsah

Podmořský lokátor zmizelého boeingu měl prošlou baterii

Aktualizováno

Baterie podmořského lokátoru, s jehož pomocí by mohli pátrači zaměřit zmizelý Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, byla možná už nějaký čas před nehodou vybitá, jelikož byla rok prošlá. Ve své průběžné zprávě to uvedli letečtí vyšetřovatelé. Dokument zveřejnili v neděli, v den prvního výročí od zmizení letounu.

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines

Článek

„Baterie podmořského lokátoru byla prošlá už rok před zmizením letadla,“ uvedli podle agentury AP vyšetřovatelé.

O osudu letounu s 239 lidmi na palubě, který zmizel během nočního přeletu z Kuala Lumpur do Pekingu, se nadále jen spekuluje. Ví se pouze to, že se stroj odklonil ze své trasy a vypnul se jeho radiolokátor.

Letečtí experti určili, že se boeing stočil na jih a zřítil se odlehlé oblasti na jihu Indického oceánu. Dosavadní pátrání však byla bezúspěšná.

Vyšetřovatelé ve své průběžné zprávě v neděli odmítli, že by bylo něco v nepořádku s posádkou. Všichni její členové, včetně kapitána, na něhož dříve padlo podezření, byli před let odpočinutí a v dobrém fyzickém i psychickém stavu. Zpráva rovněž vylučuje podezření na alkohol či drogy.

Vyšetřovací tým je složen z odborníků z několika zemí včetně USA, Velké Británie, Číny, Francie a Austrálie.

Reklama

Související články

O zmizelém boeingu se už rok nic neví

Přesně před rokem beze stopy zmizel letoun společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Předpokládá se, že se Boeing 777 letící z Malajsie do Číny...

Výběr článků

Načítám