Hlavní obsah

Islámský chalífát má další spojence, řezníky z Boko Haram

• Aktualizováno

Ideologie extremistického hnutí Islámského státu, které si klade za cíl vytvoření chalífátu na Blízkém východě, v severní Africe a v jižní Evropě, má nového nebezpečného vyznavače. Stala se jím radikální sekta Boko Haram, která stojí za bezpočtem krvavých útoků dnes už nejen v Nigérii, ale také v sousedním Čadu.

Foto: SITE

Příslušníci Boko Haram nedávno po vzoru Islámského státu sťali dva rukojmí.

Článek

Na twitterovém účtu Boko Haram se v sobotu objevil zvukový záznam, na němž se mluvčí zavazuje ke spojenectví s Islámským státem.

„Oznamujeme naši věrnost chalífovi. Budeme mu naslouchat a poslouchat ho v dobách těžkých i v dobách prosperity,“ prohlašuje podle agentury Reuters na nahrávce mluvčí. Podle nepotvrzených zpráv se jedná o velitele sekty Abubakara Shekaua.

Boko Haram bojuje od roku 2009 převážně na severovýchodě Nigérie za státní zřízení, které by se řídilo rigidním výkladem islámu. Stojí za množstvím brutálních útoků.

Podle odhadů sekta pozabíjela už na 12 000 lidí. Nedávno začala útočit i v Čadu, své jednotky má mít také v Kamerunu.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Islámský stát ovládl části Sýrie a Iráku. Loni se k němu přihlásila pákistánská odnož hnutí Tálibán TPP, v minulých týdnech pak i radikální milice v Libyi, která může stát za únosem českého pracovníka z ropného pole Al-Ghaní. [celá zpráva]

Extremisté v Libyi rovněž nedávno po vzoru Islámského státu setnuli hlavy zajatým křesťanům z Egypta. [celá zpráva]

Podobně své dva rukojmí nedávno zavraždila Boko Haram. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát sťal zajatce

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám