Hlavní obsah

Po útoku na ropné pole v Libyi je pohřešován český občan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po útoku islámských radikálů na ropné pole v Libyi je pohřešován Čech, který tam pracoval. V sobotu to oznámilo ministerstvo zahraničních věcí. Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) proto dopoledne svolal krizový štáb.

Foto: Profimedia.cz

Ropné pole al-Ghaní

Článek

Schůzky se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i zástupci tajných služeb, potvrdila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová v tiskové zprávě.

Útok na pole Al-Ghaní ve střední části Libye se udál v pátek.

„Na místě se nacházel také občan ČR, který je od té doby pohřešován. Spolu s ním je nezvěstný také občan Rakouska a několik dalších osob ze třetích zemí. České úřady jsou s rodinou pohřešovaného v kontaktu. Do regionu bude v nejbližší možné době vyslán pracovník ministerstva zahraničních věcí. Krizovou situací se bude mimořádně zabývat vláda na svém pondělním zasedání,“ uvedla Lagronová.

Doplnila, že Černínský palác ve věci spolupracuje s rakouskými úřady.

„Vláda nasadí veškeré prostředky k rychlému nalezení českého občana,“ píše se v komuniké. Krizový štáb vedený Zaorálkem se bude pravidelně scházet.

Strážce zabili

Za útokem podle televize Al-Arabíja stojí skupina extremistů hlásících se k Islámskému státu. Podle zástupce jednotky, která těžební zařízení hlídala, zemřelo osm vojáků. Agentura Reuters dokonce původně informovala o jedenácti mrtvých. Některé oběti údajně útočníci podřezali.

Libyjská Národní naftová společnost útok potvrdila. Uvedla, že pohřešuje sedm pracovníků.

Sloupce dýmu z hořícího naftového pole bylo vidět až v šedesát kilometrů vzdáleném městě Zella.

Zástupce ochranky Alí Al-Hassi také Al-Arabíji řekl, že vládní síly pole znovu obsadily a že z okolních naftových polí dorazily posily.

Rozvrácená země

Libye se po svržení režimu Muammara Kaddáfího, k němuž dopomohla vojenská intervence Francie, Velké Británie a USA, rozpadá. Vláda ztratila kontrolu nad klíčovými pobřežními městy, parlament se dokonce musel přestěhovat z Tripolisu do Tobrúku. Díky prostupným hranicím v poušti tudy volně proudí běženci ze subsaharské Afriky i bojovníci a zbraně.

Vzrůstá vliv islámských extremistů, kteří se nedávno přihlásili k Islámskému státu ovládajícímu části Iráku a Sýrie. Tito také nedávno zavraždili skupinu křesťanů z Egypta.

Nástup radikálů znepokojuje Egypt, který nedávno vyzval k mezinárodní vojenské akci v Libyi.

Ministerstvo zahraničí ČR nedoporučuje Čechům cestu do Libye.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám