Hlavní obsah

Korejec před americkým velvyslancem napadl i japonského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Kim Ki-čong, který ve čtvrtek pobodal amerického ambasadora Marka Lipperta, už dříve zaútočil na japonského velvyslance, uvedla BBC. Účastnil se řady ultranacionalistických akcí. Jihokorejští žalobci jej chtějí obvinit z pokusu o vraždu.

Foto: Han Jong-chan, ČTK/AP

Útočníka nakládají do sanitky.

Článek

„Požadujeme vydání zatykače pro pokus o vraždu, na základě zvážení rozsahu zranění a způsobu, jak byl spáchán zločin, se domníváme, že záměrem podezřelého bylo zabíjet,“ uvedl zdroj ze stočlenné skupiny vyšetřujících policistů a žalobců. Zatím je obviněn z násilí proti zahraničnímu vyslanci a z maření úředního výkonu.[celá zpráva]

Při útoku utrpěl velvyslanec pět řezných ran a má osmdesát stehů.[celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pořezal žiletkou amerického velvyslance v Jižní KorejiVideo: Reuters

Kim se účastnil podle agentury Jonhap několika protiamerických a protijaponských akcí. V roce 1985 byl členem skupiny, která spálila americkou vlajku. V roce 2010 hodil kus betonu na japonského velvyslance Tošinoriho Šigejeho, což byl vůbec první útok na ambasadora v Koreji. Trest mu byl vzhledem k protijaponským náladám v zemi přerušen.

Sám protestoval také proti Japonsku, které vznáší požadavek na ostrůvek Tok-do.

Ultranacionalisté v Koreji často protestují proti Japonsku, které Koreu okupovalo 35 let do konce druhé světové války a dosud se za to neomluvilo. Neodškodnilo ani Korejky, které byly donuceny poskytovat sexuální služby japonským vojákům.

Protože po válce Spojené státy neumožnily hned Koreji získat samostatnost a zavedly tam vojenskou správu, která umožnila rozdělení země a nepotrestala kolaboranty s Japonskem, část ultranacionalistů je vidí jako překážku sjednocení, neboť stále podporují soulskou vládu.

Návštěvy KLDR

Žalobci zjišťují, zda za činem útočníka nestojí KLDR, kterou v letech 2006 a 2007 navštívil hned šestkrát. „Vyšetřujeme, zda je nějaká vazba mezi návštěvami podezřelého v Severní Koreji a zločinem, kterého se dopustil na americkém velvyslanci,“ uvedl předseda centrální soulské čtvrtě Čongno Jun Mjong-song. Kim tam ale byl legálně na základě povolení ministerstva pro sjednocení. U Kesongu sázel stromy.

Jun také zvažuje, že by Kim byl stíhán pro porušení jihokorejského zákona o bezpečnosti, který zakazuje Jihokorejcům dávat veřejně najevo sympatie k vládě Severní Koreje. Kim se po smrti korejského vůdce Kim Čong-ila pokusil v Soulu vztyčit oltář na jeho památku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám