Hlavní obsah

Útok na velvyslance USA byl zaslouženým trestem pro válečné štváče, zní z KLDR

– Soul

Čtvrteční útok na amerického velvyslance v Jižní Koreji označil její severní soused za „zasloužený trest“ pro Spojené státy, které se účastní rozsáhlých vojenských cvičení na Korejském poloostrově. Velvyslance Marka Lipperta pořezal jihokorejský aktivista dvaceticentimetrovým nožem.

Foto: Kim Ju-sung, ČTK/AP

Jihokorejská policie vleče útočníka.

Článek

Krátké prohlášení severokorejské státní tiskové agentury KCNA nese titulek Zasloužený trest pro americké válečné štváče. Stojí v něm, že útočník Kim Ki-čong americkému velvyslanci poskytl „s nožem spršku spravedlnosti“, uvedla jihokorejská agentura Jonhap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pořezal žiletkou amerického velvyslance v Jižní KorejiVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když byl 55letý Kim na místě činu zatýkán, křičel, že nesouhlasí s pravidelnými každoročními vojenskými cvičeními USA a Jižní Koreje Key Resolve a Foal Eagle, která právě probíhají. V úterý na sociální síti cvičení odsoudil a uvedl, že „jsou důvodem, proč se neuskuteční setkání rodin (rozdělených po válce)“.

Foto: Kim Ju-sung, ČTK/AP

Zraněného velvyslance odvádějí z místa útoku

Po zadržení Kima police uvedla, že bude chtít dostat souhlas s domovní prohlídkou v bytě útočníka. Případ má na starosti vyšetřovací tým tvořený 75 žalobci a policisty. Rozhodují, z jakých činů útočníka obviní. Je mezi nimi i pokus o vraždu: „Zvažujeme závažnost případu, čin by mohl být nahlížen i jako teroristický,“ řekl jeden ze žalobců.

Foto: Han Jong-chan, ČTK/AP

Útočníka nakládají do sanitky

Lippert byl napaden čtyři minuty poté, co vešel do sálu, kde měl přednášet. Po útoku měl na zápěstí a obličeji pět řezných ran, nejvážnější byl 11 cm dlouhý a 3 cm hluboký šrám vedoucí od brady přes tvář. Měl štěstí, kdyby rána byla ještě hlubší, mohla čepel nože poškodit tepnu. Lippert musel být operován, ale jeho stav není vážný.

Podivná minulost útočníka

Kim mezi lety 2006 a 2007 navštívil šestkrát Severní Koreu. Po smrti Kim Čong-ila se v roce 2011 pokusil v Soulu vztyčit na jeho památku oltář.

V roce 2007 se zase zapálil před prezidentským palácem, přičemž žádal, aby bylo vyšetřeno znásilnění, k němuž došlo v jeho kanceláři v roce 1988.

Reklama

Výběr článků

Načítám