Hlavní obsah

Boko Haram maskuje bojem za islámské právo kmenové čistky

– Abuja

Hnutí Boko Haram, které řádí na severovýchodě Nigérie, není hnané jen touhou zavést v oblasti islámské právo šaría a vytvořit tam chalífát. Podle svědka agentury AP provádí i etnické čistky a při útocích přednostně vraždí příslušníky jiných kmenů, než ze kterého se rekrutují bojovníci radikálního hnutí.

Foto: Reuters

Čadská vesnice Ngouboua, kterou také vypálili příslušníci hnutí Boko Haram.

Článek

Při útocích na vesnice Boko Haram podle agentury AP rozděluje obyvatele podle etnické a kmenové příslušnosti. Obvykle ušetří příslušníky kmene Kanuri, ze kterého pochází většina členů hnutí.

Prioritně zabíjejí muže a mladíky z kmene Shuwa-Arab, kteří žijí v Nigérii i v Čadu. Jedním z důvodů je, že právě oni slouží v čadské armádě, která spolu s kamerunskou už několik týdnů bojuje proti Boko Haram i na území Nigérie.

„Shromáždí lidi na tržišti a poté oddělí Kanurije od Shuwa-Arabů. Pak řeknou Shuwa-Arabům, že příslušníci jejich kmene z Čadu jsou mučitelé,” uvedl Mohammed Set z vesnice Kala Balge. Než začnou vraždit, řeknou jim, že jsou na „odvetné misi a posílají jejich bratrům v Čadu vzkaz”.

Mohammed Set je z vesnice, kde domobrana dokázala loni v květnu zabít dvě stovky z tří set útočících bojovníků Boko Haram.

Útok na vesnici 

V úterý islámští radikálové z hnutí Boko Haram zabili ve vesnici Najba na severovýchodě země nejméně 68 lidí.

„Nás ženy ušetřili, ale všechny muže včetně dětí ve věku 12, 13 a 14 let zabili,” řekla Aminatu Mommoduová. Část žen mohla odejít do buše, ale ona se vrátila, protože chtěla najít manžela a rodiče, kteří byli tak staří, že už nemohli utéct.

„Podílel jsem se na sčítání těl. Zabito bylo 68 lidí,” řekl podle AFP 42letý Muminu Haruna, který se při útoku schoval v sýpce za domem. Podle něj byly mezi zavražděnými i ženy.

Většina mužů ležela s proříznutým hrdlem v mešitě, protože Boko Haram přepadlo vesnici v době ranních modliteb. Předtím také stříleli do chýší. Obyvatelé podle Haruna útok čekali, protože okolní vesnice byly v nedávné době napadeny.

Boko Haram se na severu země snaží vytvořit vlastní stát postavený na přísném výkladu islámského práva šaría. Útoky radikálů si za posledních šest let vyžádaly v Nigérii životy zhruba 13 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám