Hlavní obsah

Čínská vláda chce bojovat se znečištěním ovzduší a korupcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská vláda udělá vše, co bude moci, aby bojovala se znečištěním ovzduší a s korupcí. Na zahájení výročního zasedání čínského parlamentu to ve čtvrtek prohlásil premiér Li Kche-čchiang. Pokud jde o ekonomické kroky, premiér ve své řeči oznámil, že si země stanovila cíl růstu ekonomiky na sedm procent. To je nejméně za posledních jedenáct let a méně než loňských sedm a půl procenta. Potvrdil také zvýšení rozpočtu na armádu o 10,1 procenta v porovnání s rokem 2014.

Foto: ČTK/AP

Dirigent vojenské kapely v Paláci lidu v Pekingu

Článek

Znečištění ovzduší premiér nazval „zásahem do kvality lidského života a problémem, který tíží srdce Číňanů”. „Musíme s tím bojovat veškerou naší silou,” uvedl Li Kche-čchian. „Musíme striktně prosazovat zákony týkající se životního prostředí, zasáhnout proti těm, kteří mají na svědomí vytváření nelegálních emisí, a zajistit, že za takové zločiny zaplatí vysokou cenu,” dodal.

Jako další velmi důležité téma zmínil předseda vlády korupci, se kterou přislíbil bojovat i prezident Si Ťin-pching. „Náš tvrdý postoj ke korupci nezměníme, zastáváme směrem ke korupci nulovou toleranci. Postaráme se o to, aby každý případ korupce byl přísně potrestán,” prohlásil čínský premiér. Jeho vláda chce proto prý posílit státní dozor a mnohem detailněji sledovat veřejné prostředky a veškeré nakládání se státním majetkem.

Větší ekonomické těžkosti

Podle premiérových slov ekonomiku letos čekají větší těžkosti než v roce 2014. Mezi další cíle proto bude patřit prohloubení reforem státních podniků a zavedení iniciativní, prozíravé měnové politiky. Čína bude směřovat k reformám úrokové míry a finančním i cenovým reformám.

Z dalších ekonomických kroků, které premiér nastínil ve svém úvodním projevu, by se měla inflace spotřebitelských cen udržet kolem tří procent. Schodek rozpočtu pro rok 2015 byl stanoven na 2,3 procenta HDP. Čína se v letošním roce bude snažit vytvořit deset miliónů nových pracovních míst a zajistit, aby nezaměstnanost nepřekročila 4,5 procenta.

O desetinu vzrostou výdaje na armádu

Výdaje na armádu letos Čína navýší o 10,1 procenta na 886,9 miliardy jüanů (141,45 miliardy dolarů). Už dvě desetiletí Čína pokračuje v prakticky nepřerušeném dvouciferném růstu vojenských výdajů; víc než Čína už v současnosti na obranu vydávají jen Spojené státy. V loňském roce Čína navýšila vojenský rozpočet o více než 12 procent.

„Musíme posílit moderní logistiku, posílit národní obranný výzkum a vývoj nových a technologicky vyspělých zbraní a vybavení. Musíme vyvinout vědecké a technologické průmyslové obory spojené s obranou,” prohlásil premiér Li Kche-čchiang.

Roky masivních výdajů na armádu vedly k jejímu mohutnému rozvoji, který brnká na nervy okolních států – především proto, že Peking vystupuje čím dál tím rozhodněji v územních sporech ve Východočínském a Jihočínském moři. Země od Indie po Vietnam se snaží zmenšit rozdíl mezi svými armádami a čínskou, a to jak prostřednictvím nových nákupů, tak vzájemné spolupráce.

Ve svém projevu premiér zmínil také vztahy s Tchaj-wanem, který Peking nadále považuje za svou odtrženou provincii. Příslušnost Tchaj-wanu k Číně je podle Li Kche-čchianga historickým trendem, který by se neměl měnit. Vyjádřil nicméně důvěru v mírový rozvoj vztahů s tímto ostrovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám