Hlavní obsah

Pilota havarovaného letadla na Tchaj-wanu oslavují jako hrdinu

– Tchaj-pej

Muž, jenž ve středu pilotoval letoun společnosti TransAsia, který se krátce po vzlétnutí zřítil v Tchaj-peji do řeky, byl hrdina a zabránil možná mnohem většímu počtu obětí. Prohlásil to starosta tchajwanského hlavního města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají vylovený vrak zříceného letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý pilot Liao Čch'-en-tsung při neštěstí zemřel, stejně jako druhý pilot.

„Zkoušel skutečně všechno, co mohl,“ prohlásil podle agentury Reuters starosty Ko Wen-je. „Pilotova reakce zachránila mnoho lidí,“ potvrdil bratr jedné z obětí havárie Chris Lin. „Sám jsem byl pilotem a vím, jak je okamžitá reakce v takové situaci potřeba,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič natočil padající letadloVideo: Reuters

Pád turbovrtulového ATR-72 zachytila kamera v autě na silnici, kterou stroj těsně přelétl, než dopadl do řeky. Prudce nakloněné letadlo proletělo v blízkosti domů lemujících silnici u břehu.

Foto: ČTK/AP

Místo, kam letoun dopadl.

Podle expertů se nicméně ještě nedá říct, zda se pilotovi podařilo se strojem manévrovat mezi domy tak, aby do nich nenarazil. Připouštějí ale pravděpodobnost, že mířil nad řeku, aby ohrozil co nejméně lidí.

„Minul budovy, ale na analýzy je ještě moc brzy. Musíme si počkat na údaje z hlasového zařízení v pilotní kabině a z černé skříňky s údaji o letu,“ potvrdil americký odborník na letectví Geoffrey Thomas.

Taxikář se znovu narodil

Nehoda si vyžádala nejméně 31 obětí, po 12 lidech se však nadále pátrá a nepředpokládá se, že přežili. Patnáct zbylých pasažérů nehodu přežilo a se štěstím vyvázl i řidič taxíku, který právě projížděl po silnici, když se stroj přihnal a zavadil o něj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle dopadl taxík, o který se otřelo padající letadlo.Video: Reuters

„Měl velké štěstí. Křídlo letadla se o auto jen otřelo. Bylo by to mnohem horší, kdyby letoun do auta narazil,“ vylíčil kamarád taxikáře, který skončil v nemocnici s poraněními hlavy a otřesem mozku.

Nepracoval prý motor

Příčina nehody se zjišťuje. Kontrolní věž ztratila s letounem kontakt dvě minuty po vzlétnutí. Místní televize uvedla, že pilot před pádem vyslal nouzový signál o požáru motoru, který ztratil tah. Obě vrtule letadla se před pádem sice točily, ale to se nevylučuje.

Letoun byl uveden do výroby teprve před rokem a před pár dny prošel servisní kontrolou. Piloti byli zkušení, první měl nalétáno 14 000, druhý 4000 hodin.

Letecká společnost vyplatí rodinám obětí po 1,2 miliónu tchajwanských dolarů (zhruba 900 000 korun), zraněným pak 200 000 tchajwanských dolarů (154 000 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám