Hlavní obsah

Pákistánský politik vypsal odměnu na hlavu majitelů Charlie Hebdo

Islámábád

Pákistánský opoziční politik Ghulám Ahmad Bilúr v pondělí vypsal odměnu 200 000 dolarů (4,8 miliónu korun) za smrt majitelů francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, který zveřejnil karikatury proroka Mohameda.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánský poslanec Ahmad Bilúr

Článek

Bilúr svá slova pronesl při pondělní debatě v pákistánském parlamentu, která se točila kolem pumového útoku na mešitu ve městě Šikarpur na jihu Pákistánu, jenž si 30. ledna vyžádal nejméně 61 obětí mezi menšinovými šíity. [celá zpráva]

K atentátu se přihlásila sunnitská extremistická skupina Džundalláh, která vznikla odštěpením od pákistánského hnutí Tálibán a která loni vyjádřila podporu Islámskému státu.

Zákonodárce Bilúr z opoziční Lidové národní strany (ANP) přitom využil diskuse k tomu, aby dal najevo solidaritu s vrahy zaměstnanců magazínu Charlie Hebdo. Odměny by vyplatil z vlastní kapsy.

Bilúr slíbil dalších 100 000 dolarů jako odškodné rodinám teroristů, kteří v lednu při útoku na pařížskou redakci Charlie Hebdo zabili 12 lidí a později byli zastřeleni policií. Informovala o tom ve středu agentura DPA s odvoláním na pákistánská média.

Odměnu nabízel již v minulosti

Bilúr  již v roce 2012 vypsal částku 100 000 dolarů na hlavu producenta kontroverzního amerického amatérského filmu Nevinnost muslimů, který zobrazuje proroka Mohameda jako chlípníka. Politik, který v té době působil v pákistánské vládě jako ministr železniční dopravy, tehdy dokonce naznačil, že odměna je určena i fundamentalistickému hnutí Tálibán a teroristické organizaci Al-Káida, pokud se ujmou „svaté povinnosti” a pomohou najít a zabít producenta snímku.

„Již jsem řekl, že nebudu tolerovat žádné útoky na proroka Mohameda,” zdůraznil v pondělí Bilúr.

Reklama

Výběr článků

Načítám