Hlavní obsah

Severní Korea posiluje armádu. Povinně narukují ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Povinnou vojenskou službu pro ženy zavádí Severní Korea ve snaze posílit své ozbrojené síly. S odvoláním na zdroje z tohoto uzavřeného komunistického státu to uvedl dobře informovaný web DailyNK, který má své zdroje v KLDR. Služba pro ženy by ale měla být kratší než u mužů - zhruba tříletá. Dosud v Lidové armádě sloužily jen dobrovolnice.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejská vojačka ukazuje unesenou americkou špionážní loď USS Pueblo. Archivní snímek

Článek

Povolávací rozkaz se bude týkat žen ve věku od 17 do 20 let ve všech městech a provinciích. Odvody mají na starosti stejné komise jako u mužů. Nové nařízení už začaly plnit.

„Minulý rok jsme dostali nařízení, aby všechny ženy ze středních a učňovských škol prošly základní vojenskou službou, řekl DailyNK zdroj z provincie Severní Hamhung.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Předběžné prohlídky vztahující se k povolání na vojnu, které začne v dubnu, jsou už hotové,“ dodal zdroj. Při testech se hlavně zjišťuje fyzická způsobilost a onemocnění přenosnými chorobami. Pro ženy byla minimální možná výška pro službu v armádě v roce 2012 snížena na 142 centimetrů, ale tento limit údajně není příliš přísně dodržován.

Nástup do vojenské služby je v KLDR tradičně dvakrát do roka – v dubnu a srpnu. Ženy dosud mohly absolvovat vojenskou službu, pokud se dobrovolně přihlásily. Do povinné vojenské služby nastoupí maturantky poprvé letos v dubnu, dělnice a rolnice v srpnu.

Chybí „kanónenfutr”

Ženy by ale neměly sloužit tak dlouho jako muži. „Na rozdíl od mužů, kteří slouží deset let, povinná vojenská služba pro ženy trvá jen do jejich 23 let,“ uvedl zdroj.

Povolávací rozkaz se zatím nemá týkat vysokoškolaček, u nichž se teprve určí kvóta. Vyňaty budou zřejmě absolventky z oborů, kde se nedostává expertů.

Důvodem nového opatření je nedostatek branců způsobený tragickým hladomorem v půlce devadesátých let i vysokou kojeneckou úmrtností. Severní Korea chce přitom udržet stavy své „miliónové armády“.

Veřejnost je ale znepokojena, protože mnohé mladé ženy jsou hlavními živitelkami rodin, když jsou muži dlouhodobě v armádě.

Krok navíc může přispět ke snížení porodnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám