Hlavní obsah

Velitele jihoafrické eskadry smrti pustí na podmínku

Pretoria

Zastánce apartheidu a velitele policejní eskadry smrti Eugena de Kocka propustí po dvaceti letech na svobodu. Odsouzen byl na doživotí za únosy, mučení i zorganizování vražd černošských odpůrců rasistického režimu. Jihoafrický ministr spravedlnosti Michael Masutha o propuštění rozhodl „v zájmu národního usmíření”.

Foto: Juda Ngwenya, Reuters

Eugene de Kock (vlevo) vypovídá před komisí o usmíření TRC.

Článek

De Kockovi se přezdívá „vrah číslo jedna“ nebo také „největší zlo“ apartheidu. Přiznal se k více než stovce zločinů, které spáchala jeho eskadra smrti.

Byly mezi nimi vraždy černošských aktivistů, mučení i podvody. Vzal na sebe veškerou zodpovědnost za činy jednotky, která působila nejen v JAR, ale také v Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe a Angole. Podle BBC popsal všechny činy, jejichž cílem bylo uchovat nadvládu bělochů v zemi.

Soud mu vyměřil dva doživotní tresty a 212 let.

Ministr uvažoval o prominutí zbytku trestu bývalému policejnímu důstojníkovi de Kockovi již loni, ale rozhodnutí nakonec odložil, aby to mohlo být s rodinami jeho obětí před jeho případným propuštěním náležitě konzultováno. De Kock se po letech za mřížemi polepšil, řekl Masutha loni v červenci na tiskové konferenci. Sám kontaktoval rodiny některých obětí.

Z bezpečnostních důvodů nebudou zveřejněny podmínky, za jakých bude šestašedesátiletý de Kock na svobodě, řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám