Hlavní obsah

Satelitní snímky naznačily obnovování provozu v severokorejském Jongbjonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní snímky odhalily novou aktivitu u pětimegawattového reaktoru v severokorejském Jongbjonu. Podle výzkumníků ze Střediska mezinárodních studií při Johns Hopkinsonově univerzitě se Severokorejci možná znovu pokoušejí obnovit výrobu jaderného paliva do zbraní.

Článek

KLDR v Jongbjonu vyrobila plutonium, které použila při svém posledním jaderném pokusu. Provoz zde byl po pěti letech obnoven v roce 2013, od loňského srpna byl však znovu zastaven. Nyní satelity zaznamenaly stopy obnovy.

Experti hovoří o páře u reaktoru a roztátém sněhu na střechách zařízení. Snímky byly pořízeny mezi 24. prosincem a 11. lednem. Podle expertů zatím nelze s jistotou říci, že Severokorejci výrobu jaderného paliva obnovili. K tomu je zapotřebí delší pozorování.

Foto: ČTK/AP

Satelitní snímek jaderného komplexu Jongbjon

Podle agentury AP by se mohlo v Jonbjongu ročně vyrobit dost plutonia pro jednu jadernou bombu. Souběžně k tomu by Severokorejci v komplexu mohli obohacovat uran.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jaderný komplex Jongbjon na archivních záběrechVideo: Reuters

Spojené státy a OSN uvalily na KLDR kvůli jejímu nukleárnímu programu sankce.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

KLDR pohrozila útoky na Bílý dům a Pentagon

Severní Korea v pondělí pohrozila útoky na Bílý dům, Pentagon a další americké cíle kvůli tomu, že Spojené státy obvinily Pchjongjang z hackerského útoku na...

Výběr článků

Načítám