Hlavní obsah

Zřícený airbus byl před vzlétnutím v pořádku, v době pádu ho řídil druhý pilot

– Jakarta • Aktualizováno

Airbus indonéské společnosti AirAsia, který se na konci prosince zřítil do Jávského moře, řídil před pádem druhý pilot. Ve čtvrtek to uvedl šéf leteckých vyšetřovatelů Mardjono Siswosuwarno. Poukázal také na to, že letadlo bylo před vzlétnutím z indonéského města Surabya v dobrém stavu a piloti měli veškerá povolení v pořádku.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Indonéští vyšetřovatelé u vylovené zadní části letadla

Článek

„S letadlem v tu chvíli letěl druhý pilot. Kapitán seděl nalevo od něj a pilota sledoval,“ citovala agentura Reuters Siswosuwarna. Airbus také podle něj před nehodou letěl ve stálé výšce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Černé skříňky, které pátrači z moře vyzvedli, dávají podle hlavního vyšetřovatele jasný obrázek toho, co se s letounem stalo. Podrobnosti však nesdělil.

Indonéští vyšetřovatelé ve čtvrtek předali svoji prvotní zprávu Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO). Už počátkem týdnem upozorňovali na to, že se nebude týkat záznamů z černých skříněk. Na závěrečnou zprávu si bude muset veřejnost nejméně půl roku počkat.

Nehodu letounu nepřežil nikdo ze 162 lidí na palubě. Pátrači našli jen sedm desítek těl a vyzvedli také části vraku. Hlavní část trupu se však vyzdvihnout nepodařilo a další záchranné akce byly odvolány na neurčito.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám