Hlavní obsah

Unesenou ženu v kavárně v Sydney zabila policejní střelba, tvrdí právník

– Canberra

Jednu ze dvou obětí, které přišly o život při osvobozovací akci australské policie v kavárně v Sydney, zabily úlomky jedné nebo více policejních střel. Během soudního vyšetřování prosincového dramatu to podle agentury Reuters prohlásil právník Jeremy Gormly.

Foto: Jason Reed , Reuters

Servírka prchá před únoscem z kavárny Lindt.

Článek

Íránský uprchlík v jindy poklidné kavárně v centru Sydney v polovině prosince déle než půl dne zadržoval 18 lidí. Při konečném zásahu policie přišli o život tři lidé, včetně radikalizovaného muslimského únosce. Další čtyři osoby utrpěly zranění. Soudní vyšetřování má zjistit, jak rukojmí a jejich únosce zemřeli, a zda šlo tragédii zabránit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osmatřicetiletá právnička a matka tří dětí Katrina Dawsonová přišla o život poté, co ji zasáhlo šest úlomků jedné či více policejních střel, které se odrazily od tvrdého povrchu. Jeden z nich zasáhl cévu. Žena poté ztratila vědomí a krátce na to zemřela, prohlásil Gormly, který asistoval soudnímu lékaři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry ze zásahu v SydneyVideo: Reuters

Další rukojmí, čtyřiatřicetiletý manažer kavárny Tori Johnson, zemřel poté, co jej ozbrojenec přinutil kleknout na zem a pak jej bez předchozího varování střelil z krátké vzdálenosti dozadu do hlavy. Smrt zřejmě nastala okamžitě.

Vypálil dvě desítky střel

Rukojmí v kavárně zadržoval padesátiletý samozvaný duchovní, který se dříve věnoval černé magii, aby při ní mohl sexuálně obtěžovat ženy. Nakonec se podle všeho přiklonil k islámskému radikalismu.

Únosce měl zkrácenou brokovnici, ze které vypálil 22 střel. Nakonec jej zabilo několik policejních střel a úlomků, které jej zasáhly do hlavy a do těla.

Vyšetřovatelé podle Gormlyho zatím nezjistili, že by před incidentem v Sydney existoval nějaký kontakt mezi jeho pachatelem a radikální skupinou Islámský stát působící v Iráku a v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám