Hlavní obsah

Súdánské děti se vracejí z války do školy, do zbraně jich povolali tisíce

Džuba

Jedna z povstaleckých skupin v Jižním Súdánu v úterý propustila 280 dětských vojáků a předala je zástupcům vlády a OSN. Podle dohody by měly milice v rozmezí několika týdnů propustit celkem 3000 dětských válečníků. Ti budou mít konečně možnost nastoupit do školy, mnozí poprvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihosúdánské milice propustí přes tři tisíce dětských vojákůVideo: Reuters

 
Článek

„Potřebuji školu. Nemám radost z toho, že jsem voják,“ řekl agentuře Reuters 15letý James, který by se chtěl stát pastorem.

Děti ve věku 11 až 17 let rekrutovala frakce Cobra Jihosúdánské demokratické armády, která působí ve státě Jonglei. Většina z nich nikdy nechodila do školy, některé bojovaly dlouhé čtyři roky od vyhlášení nezávislosti Jižního Súdánu v roce 2011.

Foto: Katy Migiro, Reuters

Dětští vojáci v Jižním Súdánu se zbavují uniforem.

„Gratuluji vám k míru. Budete se mít mnohem lépe, když sundáte uniformy a stanete se zase dětmi,“ vítal první demobilizaci v obci Gumuruk zástupce Dětského fondu OSN Jonathan Veitch.

Chlapci se zaťatými pěstmi naposledy skandovali válečný pokřik, čímž podle agentury Reuters rozplakali jednoho ze svých velitelů a nynějšího koordinátora usmíření Johna Towana. Ten je upozornil, že to je pokřik pro dospělé.

„Vstoupili jste do armády, protože většina našich lidí zemřela. Strýcové, bratři, otcové, matky - všichni byli zabiti,“ prohlásil a dodal, že chlapci se teď musí učit, aby ukázali, že jejich kmen Murle není nekulturní, jak to tvrdí jiní.

Jižním Súdánem, nejmladším státem na světě zmítá občanská válka od prosince 2013, kdy v hlavním městě Džubě vypukly boje mezi vládou a opozičními silami pod velením bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Boje následně přerostly v konflikt mezi největšími etniky Dinka a Nuer. K prvnímu patří prezident Salva Kiir, k druhému Machar.
Ve válce zahynuly tisíce lidí a odhadem 1,5 miliónu muselo opustit své domovy. V loňském roce bylo do zbraně povoláno zhruba 12 000 dětí, většinou chlapci.

Reklama

Výběr článků

Načítám