Hlavní obsah

Stránky Malaysia Airlines napadli hackeři, podporu Islámskému státu stáhli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

Internetové stránky letecké společnosti Malaysia Airlines v pondělí napadli hackeři ze skupiny Lizard Squad. Podle agentury AP se původně hlásili k Islámskému státu, ale odkaz později odstranili. Aeroliniím se podařilo fotografii, kterou na jejich hlavní stranu piráti umístili, odstranit až po několika hodinách.

Úvodní stránka aerolinií nebyla po napadení hackery dosažitelná.

Článek

„404 – Letadlo nenalezeno,“ oznamoval nápis s fotografií ještěrky ve fraku a cylindru s dýmkou, na jejímž pozadí byl Airbus A380. Pod nimi bylo připsáno, že do systému společnosti pronikl Kybernetický chalífát. Útočníci se původně přihlásili k Islámskému státu, když napsali, že Islámský stát zvítězí. Toto prohlášení však později stáhli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letecká společnost uvedla, že útok nebude mít na její klienty a rezervační systém dopad. Osobní data zákazníků jsou podle ní v bezpečí. Aerolinie však obnovovaly běžný provoz svých stránek několik hodin. Hackeři navíc na svém twitterovém účtu slíbili, že brzy zveřejní údaje ze serverů společnosti, do nichž vnikli.

Malaysia Airlines loni přišla o dva své Boeingy 777. První letadlo beze stopy zmizelo při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu nad Indickým oceánem. Na palubě bylo 293 lidí.

Druhý stroj byl v létě sestřelen nad východní Ukrajinou. Nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 společnosti Malaysia Airlines. Ilustrační foto

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Hackerská skupina Lizard Squad už dříve napadla systémy společností Sony a Microsoft. Fanouškům počítačových her o Vánocích znemožnili přihlášení přes XBox Live a PlayStationy, upozornila BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám