Hlavní obsah

KLDR podmiňuje jednání s jihem ukončením sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severní Korea v pátek vyzvala Jižní Koreu, aby zrušila sankce, které na KLDR uvalila po potopení jihokorejské válečné lodi s 46 námořníky na palubě z roku 2010. Pchjongjang to označil za podmínku k obnovení dialogu, který nabídl Soul.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

„Pokud se jihokorejská vláda upřímně zajímá o humanitární otázky, měla by nejprve odvolat zákazy, které byly přijaty za účelem konfrontace,” citovala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA mluvčího Výboru pro mírové sjednocení Koreje.

Jedná se o první oficiální reakci Severní Koreje na jihokorejskou nabídku zahájení rozhovorů. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V jejich rámci chce Soul diskutovat mimo jiné o dalších setkáních rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-53. Poslední takové setkání se po čtyřleté přestávce uskutečnilo loni v únoru.

Potopení korvety

Po potopení jihokorejské korvety Čchonan se 46 námořníky na palubě v roce 2010, které podle mezinárodní komise způsobilo severokorejské torpédo, Jižní Korea přerušila většinu politických a obchodních styků se svým severním komunistickým sousedem. Pchjongjang svůj podíl na útoku na jihokorejské plavidlo odmítá.

Severní a Jižní Korea zůstávají ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950-53 skončil pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody.

Jaderná nabídka

KLDR čelí tvrdým sankcím, které na ni uvalila RB OSN za její raketové a jaderné zkoušky.

Tento měsíc Severní Korea uvedla, že je ochotna ukončit nukleární testy, pokud Spojené státy zruší svá každoroční společná vojenská cvičení s Jižní Koreou. Pchjongjang tvrdí, že manévry jsou přípravou na invazi do KLDR. Washington a Soul ale výzvu odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.

Reklama

Výběr článků

Načítám