Hlavní obsah

Indonésie pobouřila Brazílii a Nizozemsko, navzdory žádostem popravila drogové dealery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta/Haag/Brasilia

Indonésie v neděli popravila šest lidí, včetně pěti cizinců, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za obchod s drogami. Mezi popravenými jsou dvě ženy, 52letý Nizozemec Ang Kiem Soe a 53letý Brazilec Marco Archer Cardoso Moreira, přestože obě země žádaly o zmírnění trestu. Obě země odvolaly své velvyslance.

Foto: Antara Foto, Reuters

Sanitka odváží tělo popraveného

Článek

Odsouzení byli zastřeleni těsně po půlnoci místního času. Pět jich stanulo před popravčí četou na ostrově Nusa Kambangan, jen Vietnamku popravili ve městě Boyolali.

Jde o první popravy, které se konaly od listopadového nástupu Joka Widoda do funkce prezidenta. Jeho zvolení přitom vyvolalo naděje, že v kauze záležitosti dojde k zmírnění režimu. V prosinci ale indonéský prezident prohlásil, že v otázce drog bude země neústupná. Widodo v prosinci odmítl žádosti odsouzených o milost. Cizincům nepomohla ani intervence vlád z jejich domovských zemí.

Foto: Wagino, ČTK/AP

Sanitky odvážejí těla popravených Nizozmce Anga Kiema Soea a Brazilce Marka Cardosa Moreiry

Pobouření Nizozemska a Brazílie 

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders v prohlášení vydaném v sobotu večer uvedl, že na protest proti popravě občana Nizozemska dočasně z Indonésie stáhl velvyslance a předvolal si indonéského velvyslance v Haagu. Poprava je podle něj ”krutým a nehumánním trestem, který nepřijatelně popírá lidskou důstojnost”.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová uvedla, že je „zděšena a pobouřena“. V prohlášení sdělila: „Vztahy mezi těmito dvěma zeměmi tím byly ovlivněny. Brazilský velvyslanec v Jakartě byl odvolán ke konzultacím.” Prezidentka zdůraznila, že jde o první popravu Brazilce v zahraničí.

Foto: Beawiharta, Reuters

Popravený Brazilec Marco Archer Cardoso Moreira

Marco Archer Cardoso Moreira byl zadržen v roce 2003, přes 13 kilogramů měl ve svém závěsném kluzáku.

Indonésie nemíní ustoupit

Indonéský ministr spravedlnosti Muhammad Prasetyo varoval, že pro obchodníky s drogami není žádné omluvy, a doufá, že popravy budou mít „odstrašující efekt”. Odvolal se přitom na údaje státní protidrogové agentury, podle níž omamné látky každý den v Indonésii připraví o život 40 až 50 lidí.

Čtvrtmiliardová Indonésie má jedny z nejtvrdších protidrogových zákonů a popravy pašeráků drog nejsou ničím výjimečným. Na výkon trestu smrti v současnosti čeká 138 lidí, většina z nich byla odsouzena právě za drogové delikty. Asi třetina jsou cizinci.

Druhá série poprav se bude konat během tohoto roku a opět při ní půjde o pašeráky drog, uvedl také indonéský ministr spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám