Hlavní obsah

Čad vyslal do Kamerunu armádu, bude bojovat s Boko Haram

– Ndjamena/Yaoundé

Čad vyhověl žádosti kamerunského prezidenta Paula Biyi o mezinárodní pomoc v boji s nigerijskou teroristickou skupinou Boko Haram. Čadská armáda už vyslala své jednotky, kolona obrněných vozidel vyjela před pár dny z Ndjameny. Bojovníci Boko Haram často překračují nigerijské hranice a útočí v Kamerunu v okolí Čadského jezera, kudy prchali lidé z města Baga.

Foto: Haruna Umar, ČTK/AP

Vypálené město Baga

Článek

„Globální hrozba”, jakou radikálové z Boko Haram představují, podle něj vyžaduje „globální řešení”, řekl ve výzvě kamerunský prezident.

Mluvčí kamerunské vlády Issa Tchiroma řekl, že k dohodě o pomoci došlo po sérií jednání mezi čadským prezidentem Idrissem Debym Itnem a Paulem Biyou. Hlavy obou států uvedly, že musejí chránit ženy, muže i děti a jejich majetek. Vyzval obyvatele, aby spolupracovali na zastavení barbarství Boko Haram, uvedl Hlas Ameriky.

Čad už dříve slíbil vyhovět žádosti, domluvu oznámil kamerunský prezident, aniž by uvedl, o jak velké uskupení sil půjde.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle mluvčího kamerunské armády plukovníka Didiera Badjecka se jednání zintensivnila poté, co bojovníci Boko Haram napadli kamerunské vesnice u Čadského jezera. Podle něj militanti změnili taktiku a nyní napadají kamerunské vesnice pravidelně. Kamerun proto v oblasti rozmístil tisíce svých vojáků. V úterý Kamerun oznámil, že zabil 143 bojovníků Boko Haram, kteří napadli jeho základnu Kolofata nedaleko nigerijské hranice. Na počátku tohoto měsíce zveřejnili islamisté video, v němž pohrozili Kamerunu větší intenzitou útoků.

Útok na Bagu

Čadská armáda byla už součástí mezinárodního osazenstva vojenské základny v nigerijském městě Baga, které milice Boko Haram napadly na počátku tohoto měsíce a téměř ho vymazaly z mapy. [celá zpráva]

Po útoku se ale čadští vojáci stáhli. [celá zpráva]

Podle Amnesty International bylo ve městech Baga a Baga Doron poškozeno na 3700 budov a vypálení města si vyžádalo 2000 obětí. Nigerijská vláda to ale zpochybňuje a tvrdí, že obětí bylo jen 150. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám