Hlavní obsah

Čech s kytarou v Thajsku vybíral peníze, v zemi uvízl kvůli zraněné dceři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phuket/Praha

Pozornost vzbudil v thajském městě Phuket český občan Lukáš Matěna, když se s kytarou postavil na ulici, aby vybral peníze kvůli hospitalizaci své dcery. To ovšem zákon v Thajsku nepovoluje. Šestiletou Rebeku srazilo auto a rodina Matěnových tak neplánovaně na cestě uvízla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Matěna je s rodinou na cestách od prosince. Na ostrov Phuket přijeli 4. ledna a odcestovat měli o čtyři dny později. „Kvůli nehodě ale musíme počkat, až se dcera uzdraví,“ řekl serveru The Phuket News.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byli jsme v chrámu Chalong. Parkoval jsem s motorkou a netušil jsem, že se Rebeka rozhodla sama přejít přes cestu. Auto, které od chrámu vyjíždělo, do ní narazilo,“ popsal Matěna nehodu a dodal, že dcera má natřikrát zlomenou čelist.

Řidičova pojišťovna podle otcových slov uhradí náklady spojené s hospitalizací ve výši 800 000 bátů (zhruba 580 000 korun), rodina však potřebovala další peníze na uhrazení prodlouženého pobytu. Matěna se proto postavil s kytarou na ulici, aby rodině přilepšil. To se však v Thajsku nesmí. Matěna nebyl zatčen, jen vykázán z ulice pryč.

Pomoc ambasády odmítl

„Musel jsem jim říct, že je to nezákonné, a navrhl jsem, že by bylo lepší, kdyby zkontaktovali českou ambasádu,“ uvedl zástupce imigrační policie Tapanan Akkarakantarakorn, který také rodinu navštívil v nemocnici.

Matěna však pomoc českých zastupitelských úřadů odmítl. „Byl ve spojení s honorárním konzulátem v Phuketu a pomoc mu nabízela také ambasáda v Bangkoku. Pomoc však odmítl,“ řekla Novinkám mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Malá Rebeka se podle jeho slov zotavuje. „Může přijímat tekutou stravu a za pár dní ji možná z nemocnice propustí. Za týden ji ale čeká kontrola a týden nato další operace,“ poznamenal. Rodina už si minulý týden prodloužila vízum o 30 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám