Hlavní obsah

V Tanzanii zakázali šamanství kvůli ochraně albínů

– Dáresalám

Vláda v Tanzanii zakázala šamanství s cílem chránit před čaroději albíny, uvedla britská zpravodajská stanice BBC. Části těl albínů byly v této africké zemi prodávány šamanům, kteří z nich vyráběli lektvary slibující štěstí a bohatství.

Foto: Profimedia.cz

Tanzanský šaman při vymítání

Článek

Ministr vnitra Mathias Chikawe řekl, že se chystá celostátní zátah proti těm šamanům, kteří budou ve své praxi pokračovat. Varoval je, že budou zatčeni a souzeni. Akce podle něho začne během příštích dvou týdnů v těch oblastech Tanzanie, kde byly útoky proti albínům nejčastější.

„Pokud si my a vláda sedneme k jednomu stolu a ukážeme, že jsme jednotní a že mluvíme jedním hlasem, dokážeme se s problémem vypořádat,” citovala BBC předsedu Tanzanské společnosti albínů Ernesta Njamakimayu.

Podle odhadů žije v asi čtyřicetimiliónové Tanzanii nejméně 33 000 osob s albinismem. I když jich za poslední tři roky bylo 70 zavražděno, bylo za tento trestný čin odsouzeno jen deset lidí.

OSN nedávno kritizovala únos čtyřleté albínské holčičky na severozápadě Tanzanie.

Na druhou stranu jsou i šamani obou pohlaví terči lynčů. Z čarodějnictví jsou nejčastěji obviňováni právě albíni, dvojčata a  ženy s červenýma očima. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám