Hlavní obsah

Na Kubě se šíří zvěsti, že zemřel Fidel Castro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana
Aktualizováno

V kubánských vojenských kruzích a mezi lidmi blízkými bývalému vůdci země Fidelu Castrovi roste napětí kvůli vlně spekulací o jeho údajné smrti. Režim zprávy zatím nepotvrdil ani nevyvrátil, ale Havana svolala na pátek mimořádnou tiskovou konferenci, která by měla o stavu staršího bratra současného prezidenta Raúla Castra říci více.

Foto: ČTK/ZUMA/Cubadebate

Fidel Castro na snímku ze srpna 2013

Článek

Spekulace o Castrově úmrtí se neobjevují poprvé, nyní jim však podle agentury EFE dodává na vážnosti fakt, že se osmaosmdesátiletý někdejší vůdce socialistické revoluce již rok neobjevil na veřejnosti. Zcela bez komentáře ponechal dokonce nedávné historické sblížení své země s dlouhodobě znepřátelenými Spojenými státy či návrat trojice kubánských vězňů z USA, za nějž se před lety národu osobně zaručil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Možné Castrovo úmrtí naznačují podle opozičního webového deníku Diario de Cuba rovněž aktivity okolo hřbitova Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba, kde by měly v budoucnu spočinout revolucionářovy ostatky. Do jeho části mají v současnosti Kubánci zákaz vstupu a v okolních ulicích probíhají velké opravy.

Britský deník Daily Mail také upozornil na to, že před několika dny zemřel vůdce keňské opozice Fidel Castro Odinga, a může jít tedy o šum.

Castro předal moc bratrovi v roce 2008 poté, co o dva roky dříve onemocněl. V kubánském politickém dění se ale až do loňska snažil být přítomný, ačkoli byl na veřejnosti vídán či slýchán jen zřídka. Naposledy se objevil před rokem 8. ledna, kdy se zúčastnil otevření jedné umělecké galerie v Havaně.

Reklama

Související články

Washington nevylučuje návštěvu Castra

Spojené státy ve čtvrtek nevyloučily případnou návštěvu kubánského prezidenta Raúla Castra ve Washingtonu. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest podle agentury...

Výběr článků

Načítám