Hlavní obsah

Egypt pohrozil zatčením manželce George Clooneyho

Britsko-libanonská právnička Amal Clooneyová oznámila, že jí egyptské úřady pohrozily zatčením kvůli kritice tamního soudnictví. Manželka známého herce George Clooneyho je spoluautorkou zprávy o egyptském soudním systému a také zastupuje jednoho z trojice vězněných novinářů televize Al-Džazíra, uvedl britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Amal se provdala za George Clooneyho loni v září v Benátkách.

Článek

Amal Clooneyová zastupuje šéfa káhirské redakce Al-Džazíry Mohameda Fadela Fahmyho. Ten byl před rokem spolu s dalšími dvěma novináři pracujícími pro katarskou televizi odsouzen k sedmi až deseti letům vězení.

Trest dostali za údajnou propagaci teď už zakázané islamistické strany Muslimské bratrstvo a také za šíření nepravdivých zpráv o Egyptě.

Clooneyová je spoluautorkou zprávy o nezávislosti egyptského soudnictví. Dokument poukazuje na fungování tamní justice a odhaluje stejná pochybení, která vedla k uvěznění tří novinářů Al-Džazíry. Za urážku soudu hrozí v Egyptě vězení a úřady Clooneyovou varovaly, že pokud by do Egypta přijela, může být zatčena.

Foto: Heba Elkholy, ČTK/AP

Odsouzení novináři Al-Džazíry Báhir Muhammad (vlevo), Mohamed Fadel Fahmy (uprostřed) a Peter Greste na archivním snímku

„Když jsem chtěla vydat zprávu, nejprve nám nedovolili udělat to v Káhiře,“ popsala. „Zeptali se: ´Kritizuje ta zpráva armádu, soudní moc nebo vládu?´ Odpověděli jsme: ´Ano.´ Oni pak řekli: ´Dobrá tedy, pak riskujete zatčení,´“ dodala.

Doporučeními se neřídili

Dokument vypracovaný pro Mezinárodní advokátní komoru, na kterém se Clooneyová podílela, popisuje možnosti egyptské vlády, kterými může zasahovat do činnosti soudců a státních žalobců. Zpráva také doporučuje, aby vláda přestala vybírat konkrétní soudce pro politicky citlivé procesy.

Clooneyová se při přípravě dokumentu vydala do Egypta v červnu 2013. Zveřejněný byl loni v únoru.

„Těmi doporučeními se neřídili a výsledky jsme viděli v tomto konkrétním případu (novinářů Al-Džazíry), kdy byla vybrána porota vedená soudcem, který je známý tím, jak tvrdé tresty vynáší,“ řekla Clooneyová listu The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: George Clooney se svojí manželkou Amal Clooney na civilním obřadu v Benátkách Video: Reuters

Soud s trojicí novinářů Al-Džazíry byl kritizovaný kvůli nerespektování svobody slova. Ve čtvrtek egyptský odvolací soud nařídil nový proces kvůli údajným procedurálním chybám. Lidskoprávní organizace navíc poukazují na to, že od předloňského července, kdy tehdejší velitel armády Abdal Fattáh Sísí svrhl prezidenta Mursího, výrazně přitvrdily represe proti žurnalistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak je nevinný, rozhodl soud

Káhirský soud zprostil svrženého egyptského prezidenta Husního Mubaraka obžaloby z podílu na smrti stovek lidí při protivládních demonstracích v roce 2011....

Výběr článků

Načítám