Hlavní obsah

Bouře na Filipínách si vyžádala nejméně 59 mrtvých

Manila
Aktualizováno

Nejméně 59 lidí zemřelo na Filipínách v důsledku záplav a sesuvů půdy způsobených tropickou bouří Jangmi. Další se pohřešují. Informoval o tom filipínský úřad pro řešení následků přírodních katastrof (NDRRMC).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tropická bouře na Filipínách si vyžádala nejméně 53 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Sotva se Filipínci vzpamatovali z tajfunu, který si v prosinci vyžádal životy 18 lidí a vyhnal z domovů milión obyvatel, daly úřady kvůli bouři evakuovat téměř 90 tisíc lidí z provincií Surigao del Sur, Bohol a Cebu.

Ačkoli bouře byla relativně slabá a rychlost větru dosahovala jen 65 kilometrů v hodině, způsobil živel rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Bouře, o níž se referuje i pod druhým, mezinárodním názvem Jangmi, se k Filipínám přiblížila v pondělí a zasáhla zejména východně položený ostrov Samar, konkrétně oblast Východní Visayas, a také severní část ostrova Mindanao. Evakuovat se muselo na 80 000 lidí.

Foto: Rowel Montes, Reuters

Záplavy na jihu Filipín

Podle šéfa NDRRMC Alexandera Pamy, kterého citoval zpravodajský server GMA News, zemřelo 19 z padesátky obětí při obrovském sesuvu podmáčené půdy poblíž stotisícového města Catbalogan na západě ostrova Samar. Deset dalších lidí zahynulo pod závalem bahna ve městě Tanauan na ostrově Leyte. Dvanáct lidí přišlo o život při záplavách na ostrově Cebu, kde byl vyhlášen stav nouze.

Úřady sdělily, že živel přímo zasáhl více než 120 000 lidí, kromě mrtvých jsou informace o 26 zraněných a osmi pohřešovaných lidech. Obrovské škody napáchala bouře v zemědělství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám