Hlavní obsah

Kvůli záplavám evakuovali v Malajsii desítky tisíc lidí, pět jich zemřelo

Pět lidí nepřežilo záplavy, s nimiž se tento týden potýká Malajsie. Svůj domov muselo opustit 160 tisíc lidí a meteorologové předpovídají další déšť. Nejhorší je situace na severovýchodě státu, kde úřady evakuovaly přes 100 tisíc lidí. V centru země uvízlo 100 turistů, které se podařilo převézt do jednoho z útulků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malajsii trápí rozsáhlé povodněVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli záplavám, které jsou podle některých zdrojů nejhorší v historii země, malajsijský premiér zkrátil svou dovolenou na Havaji a vrátil se domů.

Foto: ČTK/AP

Členové civilních obraných složek museli na Štědrý den evakuovat nepohyblivého staršího muže v zapalvené vesnici Tumpat, ve státě Kelantan.

Mnoho silnic je zaplavených a na některých místech byla přerušena železniční doprava. Deště provází silné bouřky, které narušily také komunikační služby a dodávku elektřiny.

Ministr zdravotnictví po návštěvě nemocnice ve státě Kelantan řekl, že je velmi vážně narušeno zásobování jídlem i vodou a vázne také dodávka elektřiny. Nemocniční personál je podle něj zcela vyčerpaný.

Foto: ČTK/AP

Desítky budov obklopují zabahněné vody z rozvodněné řeky v Národním parku Kuala Tahan ve státě Pahang.

Místní noviny zveřejňují letecké snímky měst a vesnic, jejichž ulicemi protéká kalná voda. Na vládu se nepřestává snášet kritika za to, že nevyhlásila výjimečný stav, byť jsou záplavy hodnoceny jako nejhorší za několik desetiletí.

Kelantan a také státy Terengganu a Pahang jsou na tom nejhůř. Do Kelantanu v sobotu dorazil premiér Najib Abdul Razak, který zkrátil svou dovolenou na Havaji.

Vláda sice povolala i armádní vrtulníky, ale záchranné operace komplikuje rychle stoupající hladina vody a také její silný proud. Po silnicích se k zaplaveným oblastem dostat nedá.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé na mnoha zaplavených místech musejí k cestování používat loděk. Záběr je z Kuala Krai, ve staté Kelantan.

"Jsem na vládu velmi rozzlobená, nezajímá mne její politika. Má dělat to, co je její povinností," řekla jedna žena v útulku v Kota Bharu, který je střediskem Kelantanu. Útulek je v místní škole, kam se kromě ní muselo uchýlit dalších 200 lidí. "Přišli jsme o všechno," řekla žena. Opozice tvrdí, že rozsah záplav vládu zcela zaskočil.

Premiér v sobotu ohlásil, že vláda dá na pomoc postiženým dalších 500 miliónů ringgitů (3,3 miliardy korun), což je desetinásobek peněz, jež už byly poskytnuty.

Malajsie čelí záplavám v monzunovém období každoročně, letošní deště jsou ale mnohem silnější než jindy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám