Hlavní obsah

V Pákistánu zabili tálibánce Saddáma, který zosnoval útok na školáky

Péšávar

Pákistánské bezpečnostní síly zabily velitele radikálního hnutí Tálibán, který údajně naplánoval útok na školu v Péšávaru. Při tomto nejhorším teroristickém útoku v zemi zahynulo 150 lidí, většinou školáků. Armáda v sobotu rovněž oznámila, že při dalších náletech v pátek večer zlikvidovala dvě desítky islamistických povstalců.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánci podporující stranu MQM požadují trest smrti pro atentátníky z Péšávaru.

Článek

Velitel, jehož jméno zprávy uvádějí jen jako "Saddám", byl podle agentury AFP zabit v noci na pátek při přestřelce s bezpečnostními silami v kmenové oblasti Chajbar, jež sousedí s Péšávarem, kde se masakr ve škole odehrál.

"Velitel Saddám byl obávaný terorista. Byl zabit při přestřelce s bezpečnostními silami," řekl na tiskové konferenci v Péšávaru šéf místní vlády Šaháb Alí Šáh. "Šest jeho kompliců bylo zraněno a zadrženo," dodal s tím, že jsou nyní vyslýcháni.

Saddám a jeho okruh ozbrojenců z pákistánské větve radikálního islamistického hnutí Tálibán byl údajně zapojen také do několika nedávných útoků na bezpečnostní síly, které si vyžádaly značný počet obětí, uvedl Šáh bez dalších podrobností.

Při náletech zahynuli další vzbouřenci

Agentura AP s odvoláním na představitele armády napsala, že bojová letadla pákistánských ozbrojených sil zabila 23 rebelů při dalším náletu na oblast u hranic s Afghánistánem v kmenovém území Severní Vazíristán. Zničila prý zároveň podzemní tunelový systém a sklad zbraní a munice.

Pákistán zesílil boj proti teroristickým a ozbrojeným skupinám po masakru, který se 16. prosince odehrál v armádou vedené škole. Mezi oběťmi, které postříleli po zuby ozbrojení bojovníci Talibanu, bylo 134 dětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z péšávarské školy po teroristickém útokuVideo: Reuters

Pákistánský premiér Naváz Šaríf oznámil vytvoření vojenských soudů, které mají řešit případy spojené s terorismem. Zrušil také šest let platící moratorium na vykonávání trestů smrti. V pondělí oficiální činitelé oznámili, že Pákistán hodlá v následujících týdnech popravit zhruba 500 ozbrojenců z cel smrti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám