Hlavní obsah

Epidemie eboly potrvá nejméně další rok

– Kampala • Aktualizováno

Epidemie eboly v západní Africe potrvá nejméně do konce příštího roku, uvedl Peter Piot, který byl v roce 1976 členem týmu, jenž tento smrtelný vir odhalil. Po návratu z postižené oblasti BBC řekl, že se v boji proti chorobě výrazně pokročilo, ale že si její zdolání vyžádá ještě nějaký čas.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Britští zdravotníci ošetřují nemocné ebolou ve Freetownu.

Článek

„Epidemie eboly je tam stále velmi silná. Lidé stále umírají, objevují se stále nové případy. Musíme se připravit na dlouhé úsilí ... asi po celý rok 2015,” odhadl ředitel londýnské Školy hygieny a tropických chorob, který zastává významné funkce v OSN a Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Piot také varoval, že vakcíny, které se testují, ještě budou potřebovat dovyvinout. V Ugandě se už testuje jedna z vakcín, přičemž výsledky jsou slibné, u 57 procent očkovaných se vytvořily protilátky, ale zatím není jasné, jak dlouho budou chránit.

Testuje se několik vakcín, z nichž každá byla vytvořena jiným způsobem.

V Sieře Leone ve čtvrtek úřady uzavřely sever země. Musejí zůstat uzavřené obchody i trhy. Je také zakázáno jakékoli cestování, které nesouvisí s ebolou. Země ještě zpřísnila panující opatření, mezi než patří zákaz oslav vánočních svátků a Nového roku. [celá zpráva]

Nynější epidemie eboly je nejhorší od objevení viru v roce 1976. Podle WHO si již vyžádala přes 7500 obětí z celkového počtu nejméně 19 340 nakažených. Nejvíce postižené jsou západoafrické země Sierra Leone, Libérie a Guinea.

Reklama

Výběr článků

Načítám