Hlavní obsah

Další teroristické útoky mohou přijít, varuje australský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australský premiér Tony Abbott v úterý upozornil, že po útoku na kavárnu v Sydney z minulého týdne úřady zaznamenaly zvýšenou intenzitu komunikace mezi potenciálními teroristy. Zároveň varoval před přetrvávající vysokou pravděpodobností teroristických útoků v zemi.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Australský premiér Tony Abbott

Článek

Po útoku na kavárnu Lindt Cafe v Sydney jsme zaregistrovali „zvýšenou míru konverzace mezi lidmi, kteří by mohli být považováni za sympatizanty teroristů,“ řekl Abbott po setkání australské Národní bezpečnostní rady. Dodal, že ”přetrvává velká hrozba teroristických útoků”.

”Nevíme, kdy a jak by mohl přijít příští útok, ale víme, že tu jsou lidé se záměry a schopnostmi provést další útoky,“ prohlásil předseda vlády, který však nezvýšil v zemi stupeň teroristické hrozby z vysokého na extrémní a také lidi vyzval, aby trávili svátky tak, jak jsou zvyklí. „Bezpečnostní agentury budou pracovat 24 hodin denně, aby nám zajistily maximální bezpečí,” řekl.

Přesto by se podle premiéra Australané měli mít na pozoru.

Od září je v Austrálii vysoký stupeň hrozby teroristického útoku. Úřady se bojí, že by ho mohli spáchat bývalí bojovníci Islámského státu původem z Austrálie. Někteří z nich se už vrátili do vlasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry ze zásahu v SydneyVideo: Reuters

Naopak nedávný útok na kavárnu Abbott odmítl označit za islamistický, přestože ozbrojenec Man Haron Monis mimo jiné během zadržování rukojmích žádal, aby mu do podniku donesli vlajku Islámského státu. Monise, který při zásahu v kavárně zemřel, premiér nazval duševně narušenou osobou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám