Hlavní obsah

Největšímu teroristickému útoku v Indii šlo zabránit, tajné služby tří států selhaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Brutální útok v indické Bombaji z roku 2008, který si vyžádal 166 mrtvých, mohl být odhalen. Třicetiletý počítačový expert Zarah Šáh, který jej pomáhal připravit, byl v hledáčku tajných služeb USA, Británie i Indie. Protože však nespolupracovaly, neměly dost údajů, aby si uvědomily vážnost hrozby. Uvedl to list The New York Times.

Článek

Šáh, který je hlavním počítačovým expertem islamistické pákistánské skupiny Laškare Tajjaba, používal při plánování atentátů mapy z webu Google Earth, na kterých útočníkům ukazoval jejich cíle.

Těsně před atentáty hledal na internetu židovské středisko v Bombaji a dva luxusní hotely, kde se pak útočilo. Aby nebyl vystopován jeho úkryt na severu Pákistánu, přesměrovával své internetové připojení přes servery v New Jersey.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesto se Britům podařilo sledovat jeho aktivity na síti. Věděli o nich i Indové a Američané, což potvrzují dokumenty, které unikly díky Edwardu Snowdenovi.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z cílů teroristického útoku z roku 2008 byl i luxusní bombajský hotel Tádž Mahal.

USA dokonce měsíc před útokem varovaly indické bezpečnostní služby. Žádná ale neměla dostatek informací, aby si složila kompletní obraz plánu útoků.

Fragmenty nevytvořily celek

Britové sice měli kompletní data o Šáhově komunikaci, ale podle nich nebyla dost jasná, aby z nich mohli odhalit hrozbu. Indové nejednali ani po varování z USA. Spojené státy zase nezareagovaly na upozornění ženy Davida Coklena Headleyho, která řekla úřadům, že její muž je pákistánský terorista a podnikal tajemné výlety do Bombaje.

Tehdejší indický ministr zahraničních věcí Šivšankar Manon, který se později stal indickým poradcem pro bezpečnost, přiznal: „Nikdo si nesložil celý obrázek. Ani Američané, ani Britové, ani Indové. Teprve když se začalo střílet, všechny informace sdíleli.“

Teroristé proklouzávají

Případ ukazuje, jak mohou radikální skupiny těžit z toho, že jednotlivé státy nespolupracují při boji proti terorismu. V roce, kdy Islámský stát obsadil rozsáhlá území v Iráku a verbuje bojovníky po celém světě, je to obzvlášť alarmující, protože nelze vyloučit, že v případě porážek IS se budou mstít a podniknou útoky ve svých domovských státech, kam se vrátí.

Foto: Reuters

Liduprázdné nádraží ve městě Bombaj

Šest let staré atentáty z Bombaje navíc stále vyvolávají napětí mezi Indií a Pákistánem. Ve čtvrtek pákistánský soud povolil propustit z vězení na kauci Zakího Rahmána Lakhvího obviněného právě ze zorganizování teroristických útoků v Bombaji. Indie proti tomu ostře protestovala. [celá zpráva]

Pákistánská tajná služba ISI navíc v minulosti spolupracovala s Laškare Tajjaba. [celá zpráva]

Je také podezřívána z podpory nebezpečné afghánské povstalecké skupiny Hakkání, která stála za nejbrutálnějšími útoky v Afghánistánu. [celá zpráva]

Aktivita radikálních islamistů v Afghánistánu přitom roste, neboť na konci roku končí mezinárodní mise ISAF a většina zahraničních vojáků zemi opouští. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám