Hlavní obsah

Pákistán popravil dva atentátníky

– Islámábád

V Pákistánu v pátek popravili dva atentátníky. Po úterním masakru ve vojenské škole v Péšávaru, kde zahynulo 132 dětí, oznámil premiér Naváz Šaríf, že ruší moratorium na trest smrti. Popravení ale nemají nic společného s útokem na školu.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánci podporující stranu MQM požadují trest smrti pro atentátníky z Péšávaru.

Článek

Dva oficiální činitelé a pákistánská státní televize podle agentury AP upřesnili, že poprava byla provedena v pátek večer ve městě Fajsalabád. Exekuce byla vykonána navzdory žádosti OSN, aby Pákistán nerušil moratorium na hrdelní tresty.

Popraveni byli podle pákistánských médií Akvíl, zvaný doktor Usmán a Aršad Mahmood. Prvně jmenovaný se účastnil v roce 2009 nájezdu islámských radikálů na velitelství armády v Rávalpindí. K smrti byl odsouzen v roce 2011. Aršad Mahmúd dostal absolutní trest za podíl na neúspěšném atentátu na prezidenta Parvíze Mušarafa v roce 2003, uvedla BBC.

V Pákistánu je trest smrti udělován relativně často. Podle odhadů mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International je v pákistánských celách smrti více než 8000 vězňů, z nichž někteří byli odsouzeni zvláštními protiteroristickými soudy.

Od roku 2008 se ale popravy nevykonávaly. Šaríf při nástupu do funkce v roce 2013 oznámil záměr zrušit moratorium na popravy, ani za jeho vlády se ale zatím v Pákistánu nepopravovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám