Hlavní obsah

Nový lék na ebolu přišel pro sierraleonského lékaře pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Freetown

Přední lékařský expert Sierry Leone na ebolu Victor Willoughby podlehl ve čtvrtek tomuto horečnatému onemocnění jen pár hodin poté, co do země dorazil nový experimentální lék, který mu měl být nasazen.

Foto: Reuters TV, Reuters

V Monorvii nakládají muže, která utekl z karantény, v níž byl kvůli ebole.

Článek

Ve čtvrtek do země už dorazila první balení experimentálního kanadského léku ZMapp. Ten už pomohl zachránit životy několika nakažených. Dostali ho i dva američtí lékaři, kteří se ebolou nakazili.

Willoughby který byl na ebolu pozitivně testován v sobotu, jej ale už nedostal. Ve čtvrtek se stal jedenáctým lékařem v zemi, který podlehl této nemoci. Willoughby patřil k nejrespektovanějším expertům v zemi. Vysoký zdravotnický představitel země Brima Kargbo řekl, že jeho smrt představuje „velkou ztrátu pro lékařskou profesi“. „Vzhlíželi jsme k Willoughbymu a konzultovali s ním mnoho otázek,“ dodal.

Ebola si v západní Africe vyžádala už 6856 obětí včetně jednoho nakaženého, který zahynul v USA, a šesti v Mali. Nejvíce jich sice ohlásila Libérie, ale aktuálně je nejhorší situace právě Sierře Leone, na kterou připadá polovina nově nahlášených případů.

Při domovních prohlídkách se pátrá po nemocných

Proto byla zavedena přísná opatření. Od začátku týdne se pátrá po nakažených a lidech, kteří s nemocnými přišli do styku, při domovních prohlídkách. ”Neukrývejme nemocné. Cílem nového opatření je zamezit šíření viru. Pročešeme všechna místa, abychom zjistili epidemiologickou situaci, budeme nemocné hledat v domech a odvezeme je do léčebných center,” řekl prezident před několika dny. Mnozí obyvatelé nakažené ukrývají doma.

Vláda tento týden zakázala občanům cestovat mezi jednotlivými okresy a omezila víkendové nákupy jenom na sobotní dopoledne. Nedělní trhy se konat nebudou. Prezident Ernest Bai Koroma rozhodl, že se lidé budou muset po vánoční modlitbě vrátit domů a všech ostatních oslav se vzdát. Novoroční bohoslužby pak musejí skončit do páté hodiny odpoledne a další oslavy nového roku jsou zakázány. „Čeká nás období svátků, kdy Sierra Leone slaví v rodinách a veselých sešlostech. Je třeba ale připomenout, že naše země bojuje se zákeřným nepřítelem.”

Ve snaze zabránit dalšímu šíření v oblasti Kono vyhlásily úřady od 10. do 23. prosince stav karantény. V tomto období nebude nikdo moci správní oblast opustit, ani do ní vstoupit.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám