Hlavní obsah

Jižní Korea zakázala levicovou stranu kvůli podpoře komunistického Severu

Soul

Jižní Korea poprvé po desetiletích zakázala činnost jedné z místních politických stran. Jihokorejský soud rozhodl, že levicová Sjednocená pokroková strana (UPP) musí být rozpuštěna kvůli podpoře komunistické KLDR. Rozhodnutí vyvolalo obavy o dodržování svobody projevu a shromažďování v Jižní Koreji, uvedl v pátek zpravodajský server BBC News.

Foto: ČTK/AP

Předseda jihokorejského ústavního soudu Pak Han-čchol

Článek

Soudce Pak Han-čchol konstatoval, že "existuje naléhavá potřeba odstranit hrozbu, kterou strana představuje pro demokratický řád".

S oficiální žádostí o zákaz působnosti Sjednocené pokrokové strany, která má v parlamentu pět poslanců, se na ústavní soud loni obrátila jihokorejská vláda. Někteří členové UPP byli již v minulosti zatčeni pro podezření z přípravy vzpoury.

Je to vůbec poprvé, co jihokorejský ústavní soud od svého vzniku v roce 1988 zakázal činnost nějaké politické strany, napsala agentura AP. Žádost vlády o rozpuštění Sjednocené pokrokové strany, odebrání jejích parlamentních křesel a zákaz zformování podobné strany podpořilo osm z devíti soudců.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Příznivci UPP i její odpůrci uspořádali v pátek pouliční demonstrace. Budovu ústavního soudu, před níž se sešly stovky lidí, střežilo na 1000 příslušníků pořádkové policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám