Hlavní obsah

Korejské státní tajemství: Kimova matka se narodila v Japonsku

Právo, kov
Pchjongjang

Státním tajemstvím v Pchjongjangu je fakt, že Ko Jong-hui, matka tří nejmladších dětí zemřelého severokorejského vůdce Kim Čong-ila, se jako etnická Korejka narodila v japonské Ósace, napsal švýcarský list Basler Zeitung.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Článek

Tehdy se jmenovala Hime Takadová. Její otec za války pracoval v krejčovských dílnách japonské císařské armády, ale v roce 1962 se s rodinou přestěhoval do Severní Koreje, kde se Ko jako členka tanečního souboru Mansude na soukromém večírku seznámila s Kim Čong-ilem a prožila s ním více než dvacet let.

Zemřela v roce 2004 v Paříži, kde se léčila s rakovinou. Zakladatel KLDR Kim Ir-sen se dostal k moci i díky tomu, že bojoval proti Japoncům, kteří Koreu v letech 1910–45 okupovali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Japonští Korejci měli nízké postavení

Japonští Korejci, kteří se po válce na sever Koreje vrátili, nebyli považováni za příliš spolehlivé a měli nízké společenské postavení. Ko Jung-hui měla ale štěstí. Vystudovala uměleckou školu, stala se tanečnicí a jako scénická umělkyně Kim Čong-ila zaujala.

Kim Jo-čong, mladší sestra nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-una, není jako nová členka vedení vládnoucí Korejské strany práce nezkušená.

S bratrem studovala ve švýcarském Bernu a později pomáhala svému otci Kim Čong-ilovi připravovat bratrův vstup do nejvyšší politiky. Pracovala v otcově sekretariátu i v národní obranné komisi. Poprvé se oficiálně objevila až při jeho pohřbu před třemi lety.

Teta žije v USA

Basler Zeitung poznamenal, že když její bratr Kim Čong-un studoval v Bernu soukromou střední školu, navštěvovala od roku 1996 podobnou školu ve městě i ona.

Na obě ratolesti ve Švýcarsku zpočátku dohlížela Ko Jong-sok, sestra jejich matky. Tato teta však s manželem v roce 1998 požádala USA o azyl. Od té doby oba žijí pod ochranou americké vlády.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Ve středu skončil v KLDR tříletý státní smutek za Kim Čong-ila. Týž den oznámila agentura Reuters, že jeho syn Kim Čong-un byl pozván na návštěvu Ruska, což by byla jeho první oficiální cesta do zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám