Hlavní obsah

Možná jsem poslední, připustil dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajláma může zůstat bez následníka. V rozhovoru pro britskou stanici BBC připustil, že by mohl být posledním. Dalajláma žije od konce padesátých let v exilu v Indii, kam uprchl před čínskou armádou.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Dalajláma

Článek

„Instituce dalajlámy jednoho dne skončí. Tyto instituce vytvořené lidmi zanikají,“ prohlásil duchovní a dodal: „Není žádná garance, že nepřijde nějaký hloupý dalajláma, který, nebo která, bude ostudou. To by bylo smutné. Takže je lepší, když staletá tradice zanikne za časů ještě docela oblíbeného dalajlámy.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalajláma narážel na plány Číny, která chce rozhodnout o příštím dalajlámovi sama. Peking také odmítl pančenlámu, jehož dalajláma navzdory dosavadní tradici v roce 1995 jmenoval, aby zajistil nástupnictví.

O nástupci podle dalajlámy rozhodnou okolnosti po jeho smrti. „Je to na tibetském lidu,“ poznamenal 79letý duchovní. Poukázal, že ze svého titulu už nemá politickou odpovědnost, protože své politické funkce před třemi lety předal volenému lídru tibetské exilové vlády Lobsangu Sangayovi.

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Kritici upozorňují, že Peking potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.
Dalajláma z Tibetu odešel v roce 1959 po potlačeném povstání. Desítky tisíc Tibeťanů ho následovaly. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Související témata

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Foto: Petr Veselý, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám