Hlavní obsah

KLDR žádá radu bezpečnosti, aby prošetřila mučení americké CIA

New York
Aktualizováno

Severní Korea požádala v pondělí Radu bezpečnosti OSN, aby do svého programu zařadila otázku krutých výslechových praktik americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Pchjongjang se na RB OSN obrátil v době, kdy tento vrcholný orgán pro nadcházející týden připravuje zasedání ke stavu lidských práv v KLDR.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

KLDR požaduje sestavení „vyšetřovací komise s mandátem vyšetřit zločiny mučení CIA a zadržet ty, kteří jsou zodpovědní za nejvážnější zločiny porušení lidských práv”.

„Takzvaný 'problém s lidskými právy' v KLDR je politicky vykonstruovaný, proto nemá žádnou souvislost s regionálním či mezinárodním mírem a bezpečností,” uvedlo severokorejské zastoupení při OSN v dopise pro RB. Mučení CIA je prý na druhou stranu prokázané.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

”Otázka zločinů mučení ze strany CIA spáchaných Spojenými státy musí být urychleně projednána v Radě bezpečnosti, neboť hrozí, že bude mít bezprostřední a destabilizační dopad na udržení mezinárodního míru a bezpečnosti,” píše se v dopise.

Zasedání před Vánoci

Rada bezpečnosti má zasedat kvůli KLDR 22. nebo 23. prosince. Pro zařazení problematiky lidských práv v totalitní zemi do jednací agendy hlasovala dvoutřetinová většina členů RB OSN. Proti byla Čína, žádný z pěti stálých členů Rady bezpečnosti ale nemůže uplatnit právo veta v případě projednávaných témat. Vetovat lze až rezoluci.

Organizace spojených národů v únorové zprávě podrobně popsala porušování práv v KLDR, tamní podmínky dokument přirovnal k nacistickým zvěrstvům. Minulý měsíc výbor OSN pro lidská práva vyzval radu, aby případ zločinů KLDR proti lidskosti předala haagskému tribunálu.[celá zpráva]

Výtah ze zprávy o brutálních výslechových metodách CIA zveřejnil výbor pro zpravodajské služby amerického Senátu minulé úterý. Ukázala, že mučení bylo ještě krutější, než se dříve uvádělo, a obsahovalo i výhrůžky použití sexuálního násilí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám