Hlavní obsah

Astronomický účet za válku v Afghánistánu: Jen USA vydaly bilión dolarů

Washington

Na téměř bilión dolarů (přes 22 biliónů Kč) vyšla Spojené státy účast ve válce v Afghánistánu a poválečná pomoc s obnovou země. Třináctiletá bojová mise amerických vojáků tam sice za dva týdny skončí, stovky miliard ale Washington bude angažmá v zemi pod Hindúkušem ještě stát, uvedl deník The Financial Times s odkazem na své propočty a nezávislé výzkumy.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu. Archivní snímek.

Článek

Washington, který celková čísla o výdajích za konflikt oficiálně nezveřejnil, chce od ledna ponechat v Afghánistánu přes 10 000 příslušníků armády, kteří tam měli působit do roku 2016.

Americká armáda spolu s jednotkami spojenců zahájila boj proti radikálním islamistům z hnutí Tálibán v roce 2001, kdy do Afghánistánu zamířily první desítky tisíc vojáků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Mark Wilson, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní (vlevo) v Kábulu s ministrem obrany USA Chuckem Hagelem

Výdaje za afghánský konflikt však začaly rychle bobtnat především za vlády Baracka Obamy, který po svém nástupu do prezidentského úřadu v roce 2009 prudce zvýšil počet amerických vojáků v zemi - z počátečních 30 000 na zhruba 100 000.

Během Obamova pobytu v Bílém domě tak utratil americký rozpočet podle FT přibližně čtyři pětiny celkových afghánských výdajů.

Dražší než Marshallův plán 

Více než sto miliard dolarů stály jen samotné projekty na obnovu Afghánistánu, v jejichž rámci se prý zbytečně promarnily velké sumy.

Podle zvláštního vládního inspektora Johna Sopka, který dohlíží na využití amerických finančních zdrojů v zemi, byly "miliardy dolarů" z těchto fondů buď ukradeny, anebo utraceny za projekty nemající pro Afghánistán žádný reálný význam.

Jen tyto rozvojové investice tak podle Sopka přišly USA na více peněz (při započtení inflace) než poválečný Marshallův plán určený k financování obnovy Evropy po druhé světové válce.

Podle odhadů listu navíc přes 100 miliard dolarů padlo na splácení úroků, neboť americká vláda si na financování afghánské mise musela půjčit.

Rostoucí odpor

Spolu s konfliktem v Iráku, který podle studie jedné z amerických univerzit stál daňové poplatníky 1,7 biliónu dolarů, přispívají podle FT tyto vysoké výdaje k neochotě obyvatel USA i šéfa Bílého domu k další masivní vojenské účasti v zahraničí.

Obama však nyní čelí značnému tlaku na to, aby omezený počet jednotek ponechal v Afghánistánu déle než do plánovaného roku 2016 kvůli obavám, že jinak opět výrazně posílí vliv Tálibánu, jemuž afghánské jednotky nedokážou čelit.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Američané si přitom podle FT musejí uvědomit, že zaplacením zmíněných částek pro ně finanční závazky spojené s Afghánistánem nekončí. Péče o desítky tisíc válečných veteránů, kteří se v příštích desetiletích budou dožívat důchodového věku, vyjde na další stovky miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám