Hlavní obsah

Stropnický navštívil vojáky v Afghánistánu, přiznal rostoucí počet útoků

– Kábul • Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) navštívil v sobotu a v neděli české vojáky nasazené v Afghánistánu. Přivezl jim vánoční dárky. S afghánskými představiteli jednal o bezpečnostní situaci v zemi, české účasti na misi a další vzájemné spolupráci. Stropnického cesta do Afghánistánu se uskutečnila v době sílících útoků radikálů z hnutí Tálibán.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický na základně Bagrám v Afghánistánu

Článek

„Situace se rozhodně nezklidňuje, frekvence útoků je poměrně velká,” připustil Stropnický před českými vojáky na letecké základně Bagrám. Její ochranu má česká stopadesátičlenná jednotka na starosti. Jen od pátku na různých místech země zabil Tálibán 22 lidí, když postřílel skupinu odminovávající provincii Hílmand a zaútočil na autobus s afghánskými vojáky. [celá zpráva]

Raketovým útokům čelí i základna Bagrám. Na kábulské základně KAIA je podle majora Milana Kozelky dvakrát až třikrát do týdne vyhlášen poplach kvůli odpálení rakety, většinou ale dopadají mimo základnu. To byl i případ poplachu, který v sobotu zažila část české delegace včetně poslanců ze sněmovního obranného výboru.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický (třetí zprava) si na základě Bagrám prohlíží výstavku zbraní používaných českými vojáky v Afghánistánu.

O situaci v zemi a incidentech nechtějí vojáci z bezpečnostních důvodů příliš mluvit. Vyšší počet útoků podle některých z nich souvisí se stahováním spojeneckých vojsk, které budou mít od začátku příštího roku pouze podpůrný status. Bojové operace by měly vést už pouze afghánské jednotky. Povstalečtí bojovníci tak mají širší pole působnosti a stahují se blíže k velkým městům a základnám.

Stropnický si při návštěvě Bagrámu prohlédl výzbroj českých vojáků, hovořil s nimi i o spokojenosti s výstrojí. Jeden z vojáků si stěžoval na potíže s neprůstřelnou vestou, u které se při prudším pohybu rozepíná suchý zip. Pro vedení armády to je aktuální záležitost, protože právě probíhá tendr na nákup neprůstřelných vest.

Jednání o bezpečnosti

Stropnický během návštěvy jednal s afghánským ministrem obrany Anajatulláhem Nazarím a viceprezidentem Abdar Rašídem Dóstumem. Podle mluvčího ministra Petra Medka spolu hovořili o české účasti na afghánské misi, vzájemné spolupráci nebo o českých letcích, kteří cvičí afghánské piloty vrtulníků.

Ministr Stropnický  ve své funkci navštívil Afghánistán podruhé. Poprvé byl v neklidné zemi v červenci, pouze několik dnů po sebevražedném útoku, který nepřežilo pět českých vojáků. Jejich fotky jsou, společně s fotografiemi dalších českých obětí afghánské války, umístěny na každé základně, kde Češi působí.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo) na návštěvě českých vojáků v Afghánistánu.

Nyní český ministr do země zavítal pár dní před Vánocemi. Vojákům, jichž nyní v zemi působí 285, přivezl na Bagrám i do Kábulu jako dárek stolní fotbálek, nealkoholické šampaňské, klobásy, sýry nebo medovník. „Přivezli jsme vám spíš materiál na nějaké silvestrovské chlebíčky. Ale klidně je snězte už zítra,” řekl vojákům.

Čeští vojáci v Afghánistánu působí ve strážní rotě nebo v americké vojenské nemocnici. V zemi jsou také logistici, meteorologové a vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám