Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zaútočil na kábulskou školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Jeden člověk, podle DPA Němec, zemřel při sebevražedném atentátu na školu v afghánském hlavním městě a šestnáct dalších bylo zraněno, uvedla BBC s odvoláním na místní úřady. Jiný útok sebevraha si ve čtvrtek v Kábulu vyžádal životy šesti vojáků, dvanáct lidí při něm bylo zraněno.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští policisté na stráži

Článek

Útok na školu podnikl sedmnáctiletý atentátník s náložemi na těle. Zamíchal mezi hosty na slavnosti v prastaré Francouzi provozované škole Istiqlala, kde probíhá výuka žáků druhého stupně. Počet obětí potvrdil ministr vnitra Ajúb Salangi.

Školu absolvovala řada známých afghánských osobností od stávajícího ministra zahraničí Zalmáje Rasúla až po zavražděného Ahmada Šáha Masúda, který je považován za nejvýznamnější postavu afghánského odboje proti sovětské invazi a proti bývalému vládnímu hnutí Tálibán.

Krátce předtím se jiný atentátník odpálil vedle autobusu afghánské armády na frekventované ulici na východě města v době ranní dopravní špičky, uvedla agentura DPA s odvoláním na informace afghánského ministerstva obrany.

Oběti náletu

Civilisté ve čtvrtek údajně umírali i při spojeneckém náletu v severní provincii Parván. Tam zahynulo pět afghánských školáků, oznámil šéf provinční policie Muhammad Zaman Mamuzáí.

Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF) letecký útok v oblasti potvrdily, podle nich ale bylo zneškodněno pět rebelů: "Při průzkumné operaci v oblasti, kterou využívají nepřátelští bojovníci, koaliční letadlo zpozorovalo ozbrojence na cestě ve volném prostoru. Když jsme se ujistili, že v okolí nejsou žádní civilisté, letadlo na ně zaútočilo přesně mířenou palbou."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám