Hlavní obsah

Západ přijme sto tisíc syrských uprchlíků

Ženeva

Na konferenci OSN věnované pomoci lidem postiženým konfliktem v Sýrii se v úterý západní země zavázaly přijmout do roku 2016 celkem 100 000 tamních uprchlíků. Organizace také obnovila potravinovou pomoc pro 1,7 miliónu syrských běženců, kterou musel Světový program pro výživu (WFP) kvůli nedostatku peněz začátkem prosince zastavit.

Foto: Shawky Haj, Reuters

Syrský uprchlický tábor v libanonském údolí Bikáa

Článek

"Dnes 28 zemí vyjádřilo solidaritu se syrskými uprchlíky a také s pěti sousedícími zeměmi - Libanonem, Jordánskem, Tureckem, Irákem a Egyptem - a nabídlo odhadem více než 100 000 možností na přesídlení," uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.

V nejbližších měsících prý země nabídnou možnost přesídlení asi 38 000 uprchlíkům, přednost budou mít zejména osamělé matky s dětmi a oběti násilností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Humanitární organizace požadovaly, aby bohaté země přijaly aspoň pět procent běženců, tedy zhruba 160 000 lidí. Současný závazek podle nich není dostatečný.

Od roku 2011, kdy v Sýrii začala válka, je na útěku v cizině 3,2 miliónu Syřanů, naprostá většina z nich je v okolních státech.

Obnovit potravinovou pomoc

Zástupci WPF už předtím oznámili, že díky podpoře státních i soukromých institucí bylo možné obnovit program potravinové pomoci uprchlíkům. Šéfka WPF Ertharin Cousinová řekla, že její organizace mohla znovu začít vydávat potravinové poukázky díky "nebývalému" přílivu zdrojů.

Krize prý nastala kvůli dárcovským zemím, z nichž mnohé nesplnily své závazky. Začátkem prosince WFP oznámil, že na to, aby mohl v pomoci pokračovat do konce roku, potřebuje 64 miliónů dolarů (1,4 miliardy Kč). Nyní se podařilo získat 80 miliónů dolarů.

WFP pomáhá uprchlíkům v Jordánsku, Libanonu, Turecku, Iráku a v Egyptě. Vydává jim elektronické karty, za které si mohou lidé kupovat jídlo v místních obchodech. Lístky jsou nabíjeny penězi podle počtu členů rodiny. Množství vybraných peněz teď umožní poskytnout každému členovi 30 dolarů do poloviny prosince a zbudou ještě údajně i nějaké peníze na příští rok.

Další peníze určené na pomoc uprchlíkům se v úterý rozhodla uvolnit také Evropská unie, která hodlá poslat deset miliónů eur do Turecka. To se dlouhodobě potýká s obrovským přílivem běženců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám