Hlavní obsah

Tajfun Hagupit Filipíny ušetřil

– Manila • Aktualizováno

Mohutný tajfun Hagupit na Filipínách způsobil menší škody, než se očekávalo. O víkendu postupně slábl, takže vítr v nárazech dosahoval rychlosti 120 kilometrů v hodině. Ještě v sobotu, kdy Hagupit udeřil na východním pobřeží, byly přitom naměřeny poryvy o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Nebezpečí ale stále trvá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Hagupit na FilipínáchVideo: Reuters

 
Článek

„Žádná mrtvá těla rozesetá po cestě, žádné hromady trosek. Díkybohu, že tento tajfun nebyl tak ničivý,“ potvrdila agentuře AP Rhea Estunaová z města Tacloban, které v loňském roce zpustošil tajfun Haiyan a připravil o život tisíce lidí. Hagupit si zatím vyžádal podle údajů z pondělního večera 21 lidských životů. Nejvíce mrtvých je ostrova Samar - celkem 18.

"Nyní máme celkem 27 mrtvých, většinu z nich v Boronganu, v provincii Východní Samar," řekl podle agentury Reuters šéf filipínského Červeného kříže Richard Gordon, podle kterého se většina obětí utopila při lokálních záplavách. Gordon dodal, že jen v městě Borongan, kde žije 64 000 lidí, bouře zcela nebo zčásti zničila kolem 2500 domů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Máme tu problémy s elektrickým proudem, jídlo je problém, protože lodě nemohou odplout," sdělila starostka města Jipapad v provincii Východní Samar, kam tajfun dorazil v sobotu večer. Oblast byla podle ní v neděli pod vodou, takže nebylo možné ji opustit a opatřit si potraviny.

Úřady se bály opakování scénáře z loňska a na živel se lépe připravily. Ještě před úderem Hagupitu na pobřeží bylo evakuováno půl miliónu lidí, postupně se však evakuace dotkla zhruba miliónu obyvatel.

Nebezpečí trvá

Filipíny v pondělí ráno nadále bičovaly vichry a nebezpečí přetrvávalo. Hagupit, zasahující oblast několika set kilometrů, se přes ostrovy přesouvá severozápadním směrem.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Tajfun ve městě Atimonan

Hlavní město Manila jeho příchod teprve očekává. Také tam evakuovali tisíce lidí z pobřežních oblastí. Starosta metropole Joseph Estrada uvedl, že město je připraveno. „Obavy ale máme ze záplav,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám