Hlavní obsah

Amerického fotografa v Jemenu se zachránit nepodařilo, únosci ho zabili

• Aktualizováno

Při nepovedené operaci na záchranu amerického fotografa britského původu Luka Somerse třiatřicetiletý muž zahynul. Agentuře AP to oznámila jeho sestra Lucy, která dostala zprávu od agentů FBI. Ministr obrany Chuck Hagel uvedl, že Somerse a ještě jednoho zajatce zabili islamisté.

Foto: Reuters TV, Reuters

Luke Somers na videu Al-Káidy

Článek

Somers, držený od loňského září islámskými radikály z Al-Káida v Jemenu, byl zabit při zásahu, který jej měl osvobodit. Americké i jemenské zdroje o operaci informovaly, její výsledek byl však rozporuplný. Podle prvních informací se fotografa podařilo zachránit.

Teroristé podle Hagela „zavraždili” ještě dalšího zajatce, který nebyl americkým občanem. Podle humanitárního sdružení Gift of the Givers jde o jihoafrického novináře a učitele Pierra Korkieho.

„Barbarskou vraždu” Somerse záhy odsoudil i americký prezident Barack Obama, který vydal souhlas se záchrannou operací.

Ve čtvrtek zveřejnila jemenská odnož Al-Káidy (AQAP) videonahrávku, na níž islamisté vyhrožují, že fotografa zabijí, pokud do tří dnů nesplní USA blíže nespecifikované podmínky. [celá zpráva]

Foto: Reuters TV, Reuters

Představitel Al-Káidy na Arabském poloostrově hrozí zabitím amerického rukojmí

Operace na záchranu Luka Somerse proběhla už 25. listopadu, ale neúspěšně. Ministerstvo obrany USA tehdy uvedlo, že při akci se podařilo osvobodit devět zajatců, ovšem mimo Somerse, který byl o den dříve ještě s dalšími převezen na jiné místo.

Sobotní zpráva o nezdařené záchranné operaci následuje krátce po útoku amerického dronu na úkryt militantů v jihojemenské provincii Šabwa. Zahynulo při ní devět radikálů.

AQAP patří k nejobávanějším odnožím Al-Káidy. Její příslušníci působí především na jihu Jemenu, ale s rostoucím vlivem šíitů se přesouvá i na sever země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám