Hlavní obsah

Pákistánské děti se při transfuzi nakazily virem HIV

Islámábád

Nejméně deset dětí se v Pákistánu nakazilo virem HIV při pravidelné krevní transfuzi, kterou podstoupily kvůli dědičné nemoci tvorby hemoglobinu. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Jeden z uznávaných pákistánských lékařů varoval, že toto odhalení může být pouhou špičkou ledovce.

Článek

Generální tajemnice pákistánské federace pro léčení talasémie, při které je narušena tvorba některé ze složek hemoglobinu, Jasmín Rašífová sdělila, že její organizace ví minimálně o deseti dětech, u nichž minulý týden vyšetření prokázala v těle přítomnost viru, jenž způsobuje onemocnění AIDS.

Pákistánské zákony nařizují, aby krev od dárců byla před transfuzí prověřena kvůli případnému přenosu nemocí. „Uplatňování tohoto zákona je ale velmi laxní,” cituje Reuters Džavída Akrama z pákistánského ústavu lékařských věd. „Většina pravidelných dárců krve jsou narkomani. Domnívám se, že tyto případy jsou jen špičkou ledovce. Je to skandální,” dodal s tím, že on sám ví o 16 dětech nakažených HIV.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něj mnohé z dětí trpících talasémií potřebují transfuze každých 14 dní, což značně zvyšuje riziko infekce.

Většina krevních bank v Pákistánu je v soukromých rukou a kvalita, stáří a cena krve se v nich velmi liší. Agentura Reuters také podotkla, že pákistánský zdravotnický systém sužuje řada problémů, včetně nedostatku financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám