Hlavní obsah

Lékaři v Indii sterilizují ženy pomocí pumpiček na kolo

Dillí

Necelý měsíc po skandálu s úmrtím skupiny Indek po sterilizaci řeší úřady druhé nejlidnatější země světa další aféru spojenou s umělým zneplodňováním žen. Podle zpravodajského serveru BBC vyšlo najevo, že lékař ve státě Urísa sterilizoval pacientky pomocí pumpičky k nafukování kol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úřady v tomto státě, kde je podle médií podobná praktika častá, proto zakázaly vykonávání sterilizací ve špatně vybavených zdravotnických zařízeních a povolily je pouze v kvalitních nemocnicích.

Zmíněný lékař použil minulý pátek pumpičku k nafouknutí podbřišku 56 žen, které ve špatně vybaveném zdravotnickém táboře na východě Indie sterilizoval. Na případ upozornila indická média a v reakci na to rozhodly úřady v Uríse o pozastavení všech sterilizací mimo dobře vybavené nemocnice s cílem znemožnit tuto nebezpečnou praktiku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vždyť je to zcela běžné, řekl lékař

Sám lékař řekl BBC, že pumpičku používá již řadu let a tato praktika je běžná i mezi dalšími doktory. Prý již takto operoval tisíce žen a nikdy nenastaly žádné zdravotní komplikace.

Nafukování podbřišku se při sterilizacích provádí proto, aby vznikl prostor, v němž může lékař manipulovat s nástroji. Oficiálně je pro tuto proceduru předepsáno používání CO2 z uzavřených tlakových lahví, neboť při užití vzduchu nasátého z atmosféry pumpičkou hrozí zdravotní rizika.

Úřady v Uríse proto rozhodly o zastavení sterilizací v nevybavených a improvizovaných sterilizačních centrech. Provádět je mohou jen dobře vybavené nemocnice.

Za sterilizaci auto

Hromadnými sterilizacemi žen i mužů se Indie snaží kontrolovat rychle rostoucí počet obyvatel, který by z ní do poloviny tohto století mohl učinit nejlidnatější zemi světa. Operace se provádějí na řadě míst Indie a některé státy osobám, které tento zákrok podstoupí, nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče.

Ročně zákrok podstoupí milióny obyvatel, kteří by se pro něj měli teoreticky rozhodovat dobrovolně. Podle některých nevládních organizací však ženy mají často málo informací a bývají pod silným tlakem ze strany zaměstnanců místní samosprávy. Operace se často provádějí v zoufalých hygienických podmínkách.

V polovině listopadu policie na východě Indie zadržela lékaře, po jehož sterilizaci zemřelo nejméně 15 žen a další skončily v nemocnici. Muž ženám podal při zákroku pilulku, která podle vyšetřování obsahovala látku, kterou obsahuje jed na krysy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám