Hlavní obsah

Afghánistán šokovalo znásilnění tříleté holčičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

O život bojuje tříletá afghánská holčička, která se stala obětí brutálního znásilnění v oblasti průsmyku Salang. Policie už zadržela podezřelého, kterým je osmnáctiletý soused rodiny. Svou oběť se pokoušel udusit.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští policisté před nemocnicí Cure v Kábulu

Článek

Podle sdělení rodiny a zdravotníků dal útočník dívce roubík, znásilnil ji a pak se ji pokusil zabít. „Dusil ji – zkoušel ji připravit od život, protože se bál,“ uvedla ošetřující lékařka, podle níž má děvče stopy na krku, jak se ji pokoušel zardousit.

Děvče našel kousek od domu rodičů jeden z vesničanů, kterého přilákal pláč krvácející oběti. Dívka byla v kritickém stavu a musela být přepravena do kábulské nemocnice. V době útoku nebyl ani jeden z rodičů doma. Otec Abdul byl na osmidenní cestě do íránského přístavu Bandar Abbas, kde doufal, že najde práci. Kvůli znásilnění své dcery se vrátil. BBC řekl, že život dcery je v troskách, i když se ji podaří zachránit. V extrémně maskulinní klanové afghánské společnosti jsou oběti znásilnění vyděděnkyněmi, na které se dívají jako na prostitutky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jsou snad děti chudých jako psi, o které se nikdo nestará?
otec znásilněné dívky

Otec se též obává, že úřady nebudou brát případ vážně, i když byl už zadržen osmnáctiletý soused, který je podezřelý z brutálního sexuálně motivovaného útoku. „Prezident nenaslouchá lidem, kteří jsou chudí a nemají peníze,“ řekl Abdul a dodal: „Jestliže mi vláda neposkytne práva, která mi zaručuje šaría a afghánské zákony, vezmu svých šest dalších dětí, zabiju je před prezidentským palácem a opustím Afghánistán. Má žena a matky též řekly, že se zabijí.“

Abdul ještě dodal: „Jsou snad děti chudých jako psi, o které se nikdo nestará?“

Lékaři, kteří doufají, že se dívka uzdraví, jsou však přesvědčeni, že se jen těžko bude moci vrátit do rodné vsi.

Věk oběti je výjimečný

Znásilnění tříleté dívky sice šokovalo afghánskou společnost, je však jen jedním z několika případů znásilnění dětí v listopadu. Výjimečný je pouze její věk. „Nikdy dříve jsem neslyšela, že by muž znásilnil tříletou,“ řekla ředitelka nevládní organizace Ženy pro afghánské ženy Nadžíja Nássimová. Dodala, že byla  obrázky zachycujícími oběť v nemocnici šokována.

BBC upozorňuje, že situace se mírně zlepšuje a útočníci již trestu neuniknou. V Kábulu byl za podobný čin odsouzen na dvacet let a k pokutě 26 000 dolarů i duchovní, který znásilnil mladou dívku. Byl souzen v metropoli, protože panovaly obavy, že v rodném Kundúzu by dostal mnohem mírnější trest – zřejmě by vyvázl s osmdesáti ranami bičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám